I en del av byggnaden Pärlan i Svanstein, utanför Övertorneå, har föreningen Tornedalsbåten hållit till i flera år. Men lokalen har länge varit rivningshotad. Redan 2016 ansökte Tekniska enheten om rivningslov för att minimera risken för att rötskador skulle spridas.
Skolan har verksamhet i en del av byggnaden, som kommer att stå kvar. Den delen som båtbyggarna använt började rivas efter skolavslutningarna.
– Man blir ledsen, säger Arvi Alamattila.
– Vi hade vant oss vid att ha det är rivningshotet över oss, säger Ole Lampinen, som förutom medlem i föreningen också är politiker för Sjukvårdspartiet.
Medlemmar ur föreningen har länge varit kritiska till hur lokalen skötts och menat att problemen i första hand borde åtgärdats. Men på grund av lokalbristen har Tornedalsbåten, med cirka 12 aktiva medlemmar, efter rivningen nu lagts ner.
– Å ena sidan säger man att hela kommunen ska leva och att alla ska vara aktiva. När vi skapar aktiviteter och börjar bygga båtar tar de bort lokalen, säger Sven Kostenius.
Är det kommunens uppdrag att fixa lokaler?
– Det finns ingen gräns i det men en vision och uttalande från alla partier om att byarna ska leva. Då kan man fråga sig vad som behövs för att man ska trivas i byarna, säger Ole Lampinen.
Vad gäller underhållet av lokalen menar Anna Andersson, kommundirektör i Övertorneå, att det också kostar.
– Ju bättre man underhåller desto längre håller dem, men allt kostar, säger hon.
Och även om skolan använder en del av byggnaden menar hon att också delen som båtbyggarna använt kostat pengar.
– Alla lokaler, varenda kvadratmeter har en kostnad, säger hon och förklarar vidare att båtbyggarnas lokal inte var lämplig att vara i på grund av dess skick.
Hon berättar vidare att det finns föreningsbidrag att få.
– Det kan vara så att det i dag inte är helt likställt. Det är något vi jobbar på, att synliggöra alla föreningsbidrag så vi kan jobba för att det blir mer likställt mellan föreningarna.
Är det olika beroende på om man finns i centralorten eller i byarna?
– Nej, jag skulle inte säga att det är olika men äger vi inga lokaler i byn så har vi inga lokaler att dela ut.
I ett medborgarförslag har representanter ur föreningen föreslagit att lokaler med pågående verksamhet inte ska rivas utan direkt beslut av kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige lämnade i februari 2023 förslaget till kommunstyrelsen för beredning men det har ännu inte kommit upp för beslut.
– Det finns en kö och vi ligger lite efter, säger Anna Andersson, men berättar också att politikerna tar ett beslut innan byggnader rivs.
Representanterna från föreningen vill att politiken tar större hänsyn till eventuell föreningsverksamhet i berörd byggnad.
– Det finns också ett beslut från fullmäktige att fastigheter där vi har mindre än 50 procent egen verksamhet ska vi inte ha kvar, utan då ska vi sälja dem och så får någon annan förvalta dem bättre, säger Anna Andersson.
Föreningen Tornedalsbåten har lagts ner på grund av lokalbristen, att den skulle återuppstå bedömer inte Arvi Alamattila som troligt.
– Hela byn är tom på lokaler, det här var det enda lämpliga stället.
Men även om föreningen byggt båtar menar medlemmarna att det i grund och botten varit en social samvaro.
– Det har varit väldigt viktigt för oss. Kvinnorna har syjuntan och karlarna hittade båtbygget, säger Arvi Alamattila.