Barnfamiljer flyr Övertorneå

Många barnfamiljer i Övertorneå överväger att fly kommunen. Några har redan flyttat, några är på väg.– Förra året flyttade tre familjer, sammanlagt tolv barn. Nu flyttar två till, med sex barn och många fler är beredda att packa, säger Emma Björnfot.I Jägmästarparken i centrala Övertorneå har några föräldrar slutit upp för att berätta om situationen för barnfamiljer i kommunen.

Foto:

ÖVERTORNEÅ2013-06-25 07:38

–Vi vill stanna i kommunen, vill att våra barn ska ha en framtid här. Rent krasst saknas arbeten och det är svårt att komma in på arbetsmarknaden då ena föräldern pendlar för arbete på annan ort och barnomsorg endast finns på begränsad tid. Övertorneå är en pendlarkommun och då måste man kanske profilera sig det. Det måste finnas en dialog om hur kommunen görs attraktiv för inflyttning och för att folk ska vilja bo kvar. Vi saknar mötesplatser och forum att föra de här diskussionerna i. Familjen är det som gör att många har valt att bo kvar här, men för att kunna bo på en plats måste man kunna arbeta och också ha möjlighet att utvecklas i sitt arbete. Kan Övertorneå erbjuda det? Här finns brister och när man påtalar dem uppfattas man bara som gnällig, säger Anna Hellström.

Lekparken ett exempel

Intill Jägmästarparken ligger kommunens enda allmänna lekparken.

– I fem års tid har vi påtalat att lekparken är farlig, med trasig och gammal utrustning. Men inget har hänt. Och nu idag är de här och lappar och lagar. Det har förmodligen läkt att vi ska träffa pressen, säger Emma Björnfot.

Konversationen går snabbt och dialekterna är många, här finns inflyttade från Jönköping, Trollhättan, Östersund, Skellefteå och Luleå.

– Vi har väl inte riktigt samma kultur, här klagar man inte. Men vi som kommer utifrån vågar öppna våra käftar, säger Emma Björnfot.

Inför dagens träff har ett antal föräldrar meddelat att de inte vill framträda i pressen. De är rädda att det kan få konsekvenser.

När det kommer till fotografering och namn visar det sig att inte heller alla som sitter med i Jägmästarparken vill framträda.

– Jag håller på att utbilda mig och vill få chans att få ett jobb, säger en mamma som vill vara anonym.

Kommunchefen lovar bättring

– I dagarna har vi personal som ska se över våra grönområden och lekparker, plantera blommor och sätta ut bänkar. Om några veckor kommer det att se helt annorlunda ut, säger Rolf Kummu.

Han dementerar att barnomsorg bara finns på dagtid.

– Vi har nattis men ingen har anmält sig. Däremot kan vi direkt starta upp verksamheten, om behovet finns.

Att några känner sig skrämda till tystnad förstår han inte.

– Av vem. Det är positivt ju fler som kommer med förslag, säger Kummu.

Gabriella Palmér , Magnus Björnfot, Dagny Hellström-Sturk, Karolina Bäckström, Emma Björnfot, Elina Nilsson, Svea Holmberg, Anna Hellström, Malin Niemi vill inte betrakats som gnälliga. De vill att kommunen tar dem på allvar och lyssnar.
Gabriella Palmér , Magnus Björnfot, Dagny Hellström-Sturk, Karolina Bäckström, Emma Björnfot, Elina Nilsson, Svea Holmberg, Anna Hellström, Malin Niemi vill inte betrakats som gnälliga. De vill att kommunen tar dem på allvar och lyssnar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om