Längs vägen som leder upp mot rastplatsen vid sjön Onkijärvi ligger högar med timmer. Ett lager av snö täcker marken. Marie Persson som är ordförande i Övertorneå naturskyddsförening och Viktoria Sturk, styrelseledamot i samma förening, sopar av snön från en stubbe.
I slutet av augusti anmälde markägaren en planerad skogsavverkning vid sjön. Med anledning av det gjorde Övertorneå naturskyddsförening en inventering i området där flera rödlistade arter sedan ska ha hittats. Marie Persson tar upp sin telefon och visar en karta med en massa prickar på.
– Det är jätte, jättemycket. Jag har kollat på listan och det är ungefär hundra fynd av 16 olika rödlistade arter och fyra signalarter.
Naturskyddsföreningen vände sig till Skogsstyrelsen med en begäran om att myndigheten skulle genomföra en artskyddsutredning i skogen. Men svaret har dröjt. När en släkting till Marie Persson besökte området en tid senare hade skog redan hunnit avverkas på platsen.
– I just den här skogen är det både naturvärden och sociala värden som försvinner. Det här är verkligen en skog som används av lokalbefolkningen, säger hon.
– Den ligger så nära tillhands från Övertorneå, tillägger Viktoria Sturk.
I området ska bland annat fridlysta fåglar ha hittats. När det gäller de inventerade arterna menar Skogsstyrelsen att de tagit ställning till dem, och de har meddelat de inte genomför någon artskyddsutredning
– I det här fallet har vi bedömt att fågelarterna som berördes av avverkningen har tillfredsställande populationsnivåer i Norrbotten och området. Det är grunden till varför vi inte gått vidare med en artskyddsutredning, säger Emma Tillberg, distriktschef på Skogsstyrelsen.
I skogen ska Naturskyddsföreningen även ha hittat svamparna fläckporing och lakritsmusseron, båda är rödlistade som sårbara.
Emma Tillberg menar att rödlistade arter inte har samma artskydd som de fridlysta.
– Det är någonting man kan ta in i helhetsbedömningen av ett ärende men vi har inte samma möjligheter att ställa krav som med de fridlysta arterna, säger hon.
Marie Persson berättar att föreningen övervägt att JO-anmäla Skogsstyrelsen på grund av bristfällig kommunikation. Svaret att Skogsstyrelsen inte gör någon artskyddsutredning i skogen ska hon ha fått en månad efter den handläggningstid på sex veckor som myndigheten ska ha.
– Den har varit riktigt dålig, fast jag mejlat och påmint. När jag skickade in begäran om utredning i det här området skrev jag till och med att det är viktigt med återkoppling snabbt, för att det är en skog med höga sociala värden.
Emma Tillberg vid Skogsstyrelsen svarar att de inte alltid är klara efter den handläggningstiden.
– Många ärenden tar mycket längre tid än så, så har utvecklingen varit. Många ärenden är mer komplexa i dag med artskyddet, och vi har en komplex lagstiftning. Vi utreder de ärenden vi har så snabbt vi kan och behöver även prioritera bland ärenden, säger hon och fortsätter:
– Det här ärendet har inte varit färdighandlagt efter sex veckor utan varit ett pågående ärende, därför har vi inte heller kommunicerat med Naturskyddsföreningen.
Om beslutet kommit tidigare hade Övertorneå naturskyddsförening gjort en överklagan till Mark- och miljödomstolen, men nu är det för sent säger Marie Persson.
– Det är inte lönt att överklaga, för träden är borta.