Det var när flyktingströmmen tätnade till Sverige som Finnmyrten AB:s ägare bestämde sig för att erbjuda boendet som akutboende till Migrationsverket. Strax därefter tecknades avtal och redan dagen efter anlände de första flyktingarna.
Nu har boendet varit öppet i tre veckor. Tre veckor så fyllda av jobb för Finnmyrtens Karl-Erik Taavo att han tappat fem kilo i vikt.
– Det var bra det, säger Karl-Erik Taavo.
Det har tagit tid att lära känna alla, att få flyktingarna att känna sig trygga och att få in rutinerna.
– Nu flyter det fint.
Han berättar att det var otrygga flyktingar som anlände till boendet.
– De har mycket i sina ryggsäckar och de var vilsna, nu börjar de landa. Jag är inte kurator så jag pratar inte så mycket om vad de varit med om, men det finns många öden här.
Just nu finns 3,5 tjänst på boendet, ytterligare 2 är på väg att rekryteras.
– Det har varit lite svårt att rekrytera folk till köket, men två till är på gång. Jag och Kicki jobbar 15 timmar per dag nu, det sade pang direkt. Egentligen skulle vi behöva vara sex personal.
Boendet har avtal till 31 januari.
– Vi får se om det blir en fortsättning efter det. Det är inte helt enkelt med Migrationsverket, vi såg hur det var med Cape east allt gick snabbt, först stängdes det och sedan öppnades det igen.
Även byborna är engagerade med insamling och aktiviteter.
– Vi har ekipering för säkert 200 personer till och ett 15-tal cyklar som barnen cyklar runt med i frenesi och snart kommer det väl skidor. En mycket genomtänkt insamling måste jag säga. Hela ägargruppen ställer också verkligen upp och är hit och låser upp på kvällstid om det kommer någon ny. Det här är verkligen en ny erfarenhet för oss alla.
Gåvor har kommit från Övertorneå, Oslo och Stockholm där 11 000 kronor samlades in till speciellt kvinnor som smink, hudvårdsprodukter och deodoranter.
– Det känns bra att vi bidrar, de får mat och tak över huvudet. Alla känner alla nu och alla har hittat sin plats. Jag har sagt att här får vi lämna allt bråk från hemländerna bakom oss och gör ingen sak av det oavsett vilken religion vi har. Här finns en salig blandning, säger Karl-Erik Taavo.
Ann-Kristin "Kicki" Taavo lagar mat, den här dagen lax, potatis och citron och honungssås.
– Det känns bra, de som bor här verkar vara nöjda. Det är roligt att kunna bidra och här bidrar jag med att laga mat.
Under kvällarna ordnas aktiviteter tillsammans med byborna i Juoksengi som kettle bell, basket och fotboll och i boendet finns ett stort uppehållsrum med teve och biljardbord och spel.
– Språket är ibland ett problem, det blir mycket att peka. Alla vill lära sig svenska, så om det finns någon aktör som vill undervisa i svenska är de varmt välkomna hit, säger Karl-Erik Taavo.
Inom kort börjar de 12 barnen i skola och på förskola.
Sjuksköterska och Migrationsverket besöker boendet en gång per vecka.
– Jag tycker att vi lyckats bra.