”Allt kommer att bli förstört”

Ännu en gruva är på gång. Den här gången vill ett företag bryta uran och guld i norra Finland. Nu protesterar naturvårdsföreningarna i Sverige och Finland mot gruvan – genom att plocka hjortron.

GULD VÄRT. Fantastiska hjortronmarker står mot en eventuell gruvbrytning.

GULD VÄRT. Fantastiska hjortronmarker står mot en eventuell gruvbrytning.

Foto: Urpo Taskinen

Övertorneå2015-08-06 19:48

Just nu provborrar det kanadensisk-australiensiska prospekteringsbolaget Mawson Resources Ltd efter guld och uran i Rompas- och Rajapalotområdet, som ligger fem mil öster om Övertorneå kommun i Finland. Enligt företaget finns det höga halter av guld och uran där. Det har naturvårdsföreningarna i både Sverige och Finlandet reagerat på.

– Allt kommer att bli förstört om de startar en gruva där. Nu provborrar de, men om de börjar bryta blir det en jättestor grop i och med att det handlar om uran och guld. Aitik är ett bra ett exempel – det är så det kommer att se ut i Rompas, säger Urpo Taskinen, som är koordinator vid Naturskyddsföreningen i Norrbotten.

Området har, enligt Urpo Taskinen, mycket höga naturvärden. Stora delar av det ingår i Natura 2000-nätverket och innehåller flera naturskyddsområden. Det utgör också kärnområde för skyddsvärda växtarter i Finland. Enligt Naturvårdsföreningen skulle ett dagbrott i området innebära utsläpp som når Torneälven och Kemi älv för att sedan rinna vidare ut i Bottenviken. Företaget som nu prospekterar har redan en gång fällts för att ha förstört ett område med känsliga orkidéer.

– 2011 grävde de sönder platser med orkidéer, de finaste som finns här uppe. De grävde sönder det och blev bötfällda, men problemet var att myndigheterna inte visste hur mycket de hade förstört. De gick in i naturskyddsområden utan tillstånd. Men nu har de skärpt upp sig, menar Urpo Taskinen.

För att protestera mot provborrningarna och planerna på en ny gruva, har alltså naturvårdsföreningarna börjat plocka hjortron. Ett tiotal personer har redan varit ute i markerna för att plocka och sälja bären. Pengarna går till ett inventeringsprojekt, som ska lyfta alla de naturvärden som finns i Rompas- och Rajapalotområdet.

– Det gula guldet på myrarna är mycket mer värt än en gruva. Undra hur mycket det skulle ge om vi fick fortsätta plocka hjortron på de här myrarna i 100, 200 eller 500 år? Hjortronen och naturen utgör ett värde som är oersättligt. Om företaget tillåts att göra den stora gropen finns inte dessa höga naturvärden kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!