Samlar in pengar för att rädda dementa Ture

"Ojdå!", säger systersonen Roger Monfelt när han får veta att 60 000 kronor samlats in – på mindre än ett dygn. Historien om ruinerade 91-åringen Ture Toolanen och hans katter har berört svenska folket.

Föräldralediga småbarnsmamman Sonja Andéasson har samlat in 8000 kronor hittills. "Det har fattats mänsklighet i det hela", säger hon om länsstyrelsens hantering.

Föräldralediga småbarnsmamman Sonja Andéasson har samlat in 8000 kronor hittills. "Det har fattats mänsklighet i det hela", säger hon om länsstyrelsens hantering.

Foto: Privat

Övertorneå, uppdaterad2018-11-14 13:02

Den 91-årige Juoksengibon Ture Toolanen är utblottad. Han har inte ens pengar till sin egen begravning. Länsstyrelsen och polisen har lagt över 200 000 kronor på att omhänderta 19 katter som kommit och gått hemma hos pensionären sedan han han för några år sedan började sätta ut mat åt en vildkatt. Ture Toolanen själv är dock så dement att han inte ens är medveten om att katterna inte längre bor hos honom.

Det är SVT Nyheter Norrbotten som i en uppmärksammad granskning har berättat om detta i flera artiklar sedan i måndags.

Ture Toolandens situation har berört många, trots att han är belagd med djurförbud efter att han vägrat följa länsstyrelsens beslut från det första djurskyddsärendet 2014. Då ålades han att göra sig av med alla katter utom två, som skulle steriliseras.

Nu startar privatpersoner insamlingar för att täcka djurvännens jätteskuld. På bara ett dygn har över 60 000 kronor samlats in enbart via två insamlingar på sociala medier.

Ture Toolanens systerson Roger Monfelt, 70, har inte Facebook och blir överraskad när han får höra om detta.

– Ojdå! Jag är helt överraskad. I mina dagar trodde jag aldrig det här. Jag är glad och det är kul att svenska folket är så givmilda, säger han till Norrbottens Media.

Många har upprörts över att stora resurser lagts på att omhänderta katter som inte farit illa. Roger Monfelt är också kritisk mot myndigheternas hantering. Det kanske mest talande exemplet är att företaget som skulle fånga in katterna under tolv dagar körde bil i över 727 mil, vilket givetvis ledde till stora kostnader, för att till sist bara lyckas fånga in fyra katter.

– Jag fattar inte hur de kan sitta och köra 700 mil, två gånger per dag fram och tillbaka, utan att ens hitta några katter, säger Roger Monfelt.

Sonja Andréasson, en föräldraledig småbarnsmamma i Göteborg, har startat en insamling. Hon berättar att hon startat ett nytt konto för att ta emot pengarna, som sedan ska förvaltas av Tures systerson.

– Jag förstår att länsstyrelsen handlat utifrån sina riktlinjer men tycker att det har fattats mänsklighet i det hela. Ture är dement och kan inte riktigt svara upp till myndighetsbeslutet, så jag vill att han får tillbaka pengarna, säger hon.

Trots att hon inte har så många följare på Facebook har insamlingen fått in över 8 000 kronor.

– Jag är jätteglad. Jag trodde inte det skulle bli så pass mycket redan, säger Sonja Andréasson.

Skribenten Nima Daryamadj har också startat en insamling, som redan fått in över 50 000 kronor. Han säger att han tänker vara transparent med var pengarna går och att Ture och hans anhöriga, när insamlingen är klar, får besluta om de vill använda pengarna för att betala av skulden eller för att driva hans sak rättsligt.

– Jag har fått kontakt med en person som ska hjälpa till med att överklaga länsstyrelsens beslut, säger Roger Monfelt.

I en tidigare version skrev vi att länsstyrelsen krävt över 200 000 kronor från Ture Toolanen för omhändertagandet av katterna. Länsstyrelsen i Norrbotten har förtydligat att det kravet inte kom från dem, utan från polisen. Länsstyrelsen uppger att de beslutat att djurhållaren ska betala 9 600 kronor, men att de av olika anledningar inte har fakturerat honom och att han därför inte har betalat något alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om