S första flirt med Sjukvårdspartiet

Kan det bildas någon ny majoritet i Övertorneå? Socialdemokraterna har närmat sig Sjukvårdspartiet i ett första möte sedan alliansen sprack.

Fullmäktige i Övertorneå kan komma att se annorlunda ut i framtiden.

Fullmäktige i Övertorneå kan komma att se annorlunda ut i framtiden.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå kommun2020-01-29 05:30

Sedan Sjukvårdspartiet valde att lämna alliansen står Övertorneå utan en majoritet i fullmäktige och just nu är det i stället flera partier som har vågmästarroller att spela. 

Det här skulle ett parti som Socialdemokraterna kunna se som sin chans att ta över makten. Nu har man i alla fall närmat sig Sjukvårdspartiet för en första diskussion. 

Sjukvårdspartiets gruppledare Ole Lampinen berättar att mötet var av informativ sort. Enligt honom diskuterade man varken politiska sakfrågor eller huruvida man ska fixa en ny majoritet tillsammans. Men att man har börjat samtala är ett faktum.

– Till en början får vi nu kolla på vilka frågor som blir viktiga för oss. Det är ju möte i kommunstyrelsen på måndag till exempel och inför det får vi se om det är några frågor där det finns anledning att söka majoritet hos andra partier för att vi ska få igenom vår politik. Så måste vi göra medan det inte finns någon majoritet i fullmäktige, för den kommunala processen fortgår ju, säger Ole Lampinen (SJVP).

Mötet med Socialdemokraterna, kom ni fram till något?

– De ville prata med oss och vi gick med på att träffa dem i måndags. Egentligen träffades vi bara för att prata om vad som kan hända framöver och om de stora politiska frågorna nämnde vi bara vad vi tycker är viktigt inför budgetarbetet som börjar snart. Vi orienterade varandra i hur läget är.

Det som gör att det inte är så lätt att bilda någon ny majoritet är oenigheten i Socialdemokraterna. Sjukvårdspartiet ville ju också veta vad som händer hos S i och med interna stridigheterna.

– Vi fick lite information om hur den processen går.

Kan ni lägga en gemensam budget med S eller stödja deras?

– Det är för tidigt att säga. Vi kommer att ha fokus på att få bäst samarbete för våra viktigaste frågor. Om vi får fram vår politik tillsammans med andra partier tar vi upp det till diskussion. Men vi har ännu inga tankar om något nytt samarbete, det är helt öppet, säger Ole Lampinen.

Det Sjukvårdspartiet vill se i nästa budget är satsningar för att vända befolkningstrenden. Men satsningar på vad? Där tvekar Ole Lampinen, men säger att marknadsföring kan vara en viktig sak.

– Övertorneå är en bra kommun att bo i och det budskapet måste vi få ut mer. Och det måste synas i budgeten, att vi tillsätter personella resurser för marknadsföringen av kommunen.

SJVP och S har tillsammans 12 av 25 mandat.

Ole Lampinen (SJVP) är öppen för samarbete med Socialdemokraterna.
Ole Lampinen (SJVP) är öppen för samarbete med Socialdemokraterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!