KommunalrÄdet efter kaoset: "Jag avgÄr inte"

Alliansen har tappat tre mandat. Men kommunalrĂ„det tĂ€nker sitta kvar – och alliansen fortsĂ€tter sitt samarbete utan SjukvĂ„dspartiet.

Tomas Mörtberg (C) ska försöka styra politiken.

Tomas Mörtberg (C) ska försöka styra politiken.

Foto: Herman Öberg

ÖvertorneĂ„ kommun2020-01-23 11:30

Det verkar inte som att allt börjar om frĂ„n noll i ÖvertorneĂ„ i och med att SjukvĂ„rdspartiet lĂ€mnar. Alliansen har meddelat att man tĂ€nker fortsĂ€tta samarbetet mellan Centerpartiet, Kristdemokraterna, VĂ€nsterpartiet och Öfa. Även om man bara har 10 mandat av 25 i kommunfullmĂ€ktige tĂ€nker man driva sin politik vidare, trots att det dĂ„ innebĂ€r att man fĂ„r förlita sig pĂ„ oppositionen eller vĂ„gmĂ€starpartierna i alla frĂ„gor. Om det dĂ„ inte dyker upp nĂ„got nytt samarbete pĂ„ ena eller andra sidan.

– Om det inte bildas nya allianser kör vi pĂ„ som vanligt. Det Ă€r om det blir nya majoritetsförhĂ„llanden vi fĂ„r stĂ€lla om, sĂ€ger Tomas Mörtberg (C).

Jagar ni ersÀttare till SjukvÄrdspartiets tre mandat?

– Nej, vi sitter still i bĂ„ten och ska ta ansvar för den politik vi bedriver. Sedan fĂ„r vi se om det bildas nĂ„gra nya allianser.

Har det varit pÄ tal att avgÄ?

– Nej. Jag avgĂ„r inte, sĂ€ger Mörtberg.

Socialdemokraterna har nu tre ledamöter som Àr mer eller mindre oönskade i sitt eget parti. Partiett har ett mandat i fullmÀktige och Sverigedemokraterna har tvÄ (varav en nu Àr politisk vilde).

– Det Ă€r vĂ€l möjligt att de skulle kunna samarbeta om de inte Ă€r vĂ€lkomna i sitt eget parti och vi har ju egentligen samsyn i de flesta frĂ„gorna. Om du tittar pĂ„ budgeten Ă€r det inte sĂ„ stora skillnader, sĂ€ger Mörtberg.

En skiljelinje har varit just PellofrÄgan dÀr Socialdemokraterna som parti har stÀllt sig emot projektet frÄn första början.

I mÄndags fick man se en glimt av det politiska kaoset som nu pÄgÄr. I kommunstyrelsens arbetsutskott blev det omgÄende en konflikt om Roland Kemppainen (S) skulle fÄ delta i mötet. Det hÀr uppger Tomas Mörtberg (C).

– Bente Moen Åkerholm (S) föreslog att Roland ska lĂ€mna eftersom han inte lĂ€ngre Ă€r socialdemokrat. Men för mig rĂ€cker det inte att lĂ€sa i NorrlĂ€ndskan att han ska bli utesluten. Det Ă€r fullmĂ€ktige som ska entlediga ledamöter och tillsĂ€tta nya. SĂ„ han fick sitta kvar.

FörvaltningsrĂ€tten har nu gett förbud att verkstĂ€lla beslutet i PelloaffĂ€ren. Mörtberg sĂ€ger att han Ă„ngrar jĂ€vsfrĂ„gan. 

– Jag hade ju kunnat ta in nĂ„gon annan som hade röstat för mig i kommunstyrelsen. Jag tyckte inte att jag var jĂ€vig, men borde kanske ha gjort det. Men nu fĂ„r vi vĂ€nta pĂ„ förvaltningsrĂ€tten och lĂ„ta det hĂ€r ligga Ă€n sĂ„ lĂ€nge. RĂ€tten fĂ„r pröva om jag Ă€r jĂ€vig och om beslutet mĂ„ste upp i fullmĂ€ktige.

Det var inte lÀngesedan alliansen skrev regeringsförklaringen som redan Àr lagd i arkivet.
Det var inte lÀngesedan alliansen skrev regeringsförklaringen som redan Àr lagd i arkivet.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!