Kommunalrådet efter kaoset: "Jag avgår inte"

Alliansen har tappat tre mandat. Men kommunalrådet tänker sitta kvar – och alliansen fortsätter sitt samarbete utan Sjukvådspartiet.

Tomas Mörtberg (C) ska försöka styra politiken.

Tomas Mörtberg (C) ska försöka styra politiken.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå kommun2020-01-23 11:30

Det verkar inte som att allt börjar om från noll i Övertorneå i och med att Sjukvårdspartiet lämnar. Alliansen har meddelat att man tänker fortsätta samarbetet mellan Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Öfa. Även om man bara har 10 mandat av 25 i kommunfullmäktige tänker man driva sin politik vidare, trots att det då innebär att man får förlita sig på oppositionen eller vågmästarpartierna i alla frågor. Om det då inte dyker upp något nytt samarbete på ena eller andra sidan.

– Om det inte bildas nya allianser kör vi på som vanligt. Det är om det blir nya majoritetsförhållanden vi får ställa om, säger Tomas Mörtberg (C).

Jagar ni ersättare till Sjukvårdspartiets tre mandat?

– Nej, vi sitter still i båten och ska ta ansvar för den politik vi bedriver. Sedan får vi se om det bildas några nya allianser.

Har det varit på tal att avgå?

– Nej. Jag avgår inte, säger Mörtberg.

Socialdemokraterna har nu tre ledamöter som är mer eller mindre oönskade i sitt eget parti. Partiett har ett mandat i fullmäktige och Sverigedemokraterna har två (varav en nu är politisk vilde).

– Det är väl möjligt att de skulle kunna samarbeta om de inte är välkomna i sitt eget parti och vi har ju egentligen samsyn i de flesta frågorna. Om du tittar på budgeten är det inte så stora skillnader, säger Mörtberg.

En skiljelinje har varit just Pellofrågan där Socialdemokraterna som parti har ställt sig emot projektet från första början.

I måndags fick man se en glimt av det politiska kaoset som nu pågår. I kommunstyrelsens arbetsutskott blev det omgående en konflikt om Roland Kemppainen (S) skulle få delta i mötet. Det här uppger Tomas Mörtberg (C).

– Bente Moen Åkerholm (S) föreslog att Roland ska lämna eftersom han inte längre är socialdemokrat. Men för mig räcker det inte att läsa i Norrländskan att han ska bli utesluten. Det är fullmäktige som ska entlediga ledamöter och tillsätta nya. Så han fick sitta kvar.

Förvaltningsrätten har nu gett förbud att verkställa beslutet i Pelloaffären. Mörtberg säger att han ångrar jävsfrågan. 

– Jag hade ju kunnat ta in någon annan som hade röstat för mig i kommunstyrelsen. Jag tyckte inte att jag var jävig, men borde kanske ha gjort det. Men nu får vi vänta på förvaltningsrätten och låta det här ligga än så länge. Rätten får pröva om jag är jävig och om beslutet måste upp i fullmäktige.

Det var inte längesedan alliansen skrev regeringsförklaringen som redan är lagd i arkivet.
Det var inte längesedan alliansen skrev regeringsförklaringen som redan är lagd i arkivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!