Jätteprojektet som ska lyfta Övertorneå

Övertorneå kommun planerar att bygga nya lägenheter för pensionärer. Men man vill samtidigt göra något spektakulärt för att lyfta kommunens anseende. Varför inte Övertorneås egna svar på Katarinahissen?

Övertorneå kommun 15 oktober 2019 06:00

Det finns faktiskt planer på att bygga en offentlig hiss och en gångbro i centrala Övertorneå för att få bort höjdskillnader som kan vara besvärliga, inte minst för äldre personer.

Det började egentligen med det kommunala bolaget Matarengihem tittade på möjligheten att bygga nya boenden för seniorer. Men i anslutning till ett nytt boende vill kommunen att man satsar på något som gör området attraktivare för äldre. Går det att skapa ett torg eller en kafeteria i anslutning till nya boendet? Man tittar på många olika alternativ och har även återbesökt bostadsrättsföreningen Lustgårdens idé om en inglasning med medelhavsklimat året runt. 

Det finns även en skiss på en offentlig hiss med en bro från Matarengivägen till eventuella nya bostaden nedanför Länsmansgården.

– Mellan tummen och pekfingret en bro som vore 50-60 meter lång, säger Matarengihems vd Per-Erik Muskos.

– Det skulle göra samhället lite planare. Kommunen är uppbyggt på ett berg och tanken med det här är att kunna promenera utan större backar, säger Muskos.

 

Det är ingenting som är beslutat. Man utreder ännu olika alternativ och det skulle lika gärna kunna sluta med "bara" en ny byggnad med hyresrätter. 

Men på uppdrag från kommunstyrelsen ska man anlita en person på projektanställning som ska ta fram olika alternativ på en nybyggnation med olika kringprojekt.

– Enda nackdelen är egentligen att sådana här projekt brukar dra iväg i kostnad, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) som inväntar utredningen från nya projektet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa