Älven tog åtta liv

Åtta människor dog i Råne älvs strida och kalla vatten i Grenholmsforsen 1995. Det som skulle bli ett trevligt forsränningsäventyr slutade i en ofattbar tragedi.- Det var en fruktansvärd smäll, inte bara för de drabbade, vänner och anhöriga utan för hela bygden, säger Åke Selberg, Överstbyn.

Åke Selberg vid den älv som tog åtta människors liv den 28 maj 1995. "Det var en fruktansvärd smäll, inte          bara för de drabbade, vänner och anhöriga utan för hela bygden", säger han. FOTO: Pär Bäckström

Åke Selberg vid den älv som tog åtta människors liv den 28 maj 1995. "Det var en fruktansvärd smäll, inte bara för de drabbade, vänner och anhöriga utan för hela bygden", säger han. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

ÖVERSTBYN2009-10-17 06:00
De var 14 personer, tio män och fyra kvinnor, mellan 17 och 46 år, som gav sig ut i de två gummibåtarna på älven den här söndagseftermiddagen den 28 maj 1995. Tre av männen hade ett turismföretag och forsränning var en av attraktionerna som företaget skulle erbjuda sina kunder.
Det här var något av en test-tur med vänner och bekanta som deltagare. Alla hade flytvästar, men ingen hade överlevnadsdräkt.
Kraftig vårflod
Vid den här tidpunkten var vårfloden ovanligt kraftig med bland annat översvämmade vägar och ett vattenstånd som var omkring en halv-
meter högre än normalt.
Trots att det var varmt
i luften var vattentemperaturen inte högre än fem grader.
Efter cirka två kilometers färd, mellan Mårdsel och Klingersel, välte gummibåten som låg först i en så kallad vals, en vattenmassa som roterar runt en horisontell axel i ett vattendrag. De som kom i den efterkommande gummibåten kunde inte undvika en kollision och även den båten välte.
Åtta omkom
Alla 14 hamnade i det hårt strömmande vattnet med upp till två meter höga vågor. Endast sex av dem kunde rädda sig i land. De övriga åtta, fem män och tre kvinnor, dog i det iskalla vattnet.
Sex av de som dog hade anknytning till Gunnarsbyn och grannbyn Överstbyn.
Råneå älvdals starke man, före detta S-riksdagsmannen Åke Selberg i Överstbyn, minns händelsen mycket väl.
- Den kommer man aldrig att glömma. Ibland när man jobbar på ensam kommer minnesbilder över en. Sex av de som omkom kom härifrån. En av dem var en grannpojke och en av dem hade jobbat här hos oss i två år. Det är väldigt smärtsamma minnen, säger han tankfullt när han bläddrar i en NSD från 1995 där olyckan skildras. Olyckan blev inte bara en personlig tragedi för många.
Fick konsekvenser
Enligt Åke Selberg fick den konsekvenser också på ett annat plan. Olyckan lade sordin på den massiva turistsatsning som hade inletts
i Råne älvdal.
Åke Selberg var initiativtagare till och primus motor i Stiftelsen Råne älvdal och 1994 fick man 15 miljoner kronor av den dåvarande borgerliga regeringen för satsningar på turism och fiske.
- För att utveckla älvdalen och skapa sysselsättning. Det fanns många duktiga och
engagerade människor med i projektet. Både från de deltagande kommunerna - Luleå, Boden, Jokkmokk och Gällivare - och från företagarhåll. Men sorgen och förstämningen efter olyckan gjorde att vi tappade två år
i det här arbetet, säger Åke Selberg.
Överlevande åtalades
Forsränningsolyckan fick ett rättsligt efterspel.
De två överlevande företagarna, som hade tagit initiativet till forsränningen, betrakades i juridisk mening som rorsmän och åtalades i Luleå tingsrätt för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till annans död. De friades i tingsrätten. Men målet överklagades till hovrätten där de fälldes och dömdes till villkorliga domar och dagsböter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!