Överraskande beslut när V bytte sida

Vänsterpartiet bytte sida – då fick Framtid i Jokkmokk igenom sin skrivelse om obligatorisk undervisning av lulesamiska på mellanstadiet.

12 februari 2018 18:37

– Mycket glädjande. Lulesamiskan är ett litet språk som riskerar att bli ännu mindre. Är det 1000 personer som behärskar det fullt ut i dag så är det bra, säger Roland Boman, gruppledare i Framtid i Jokkmokk.

Lulesamiskan finns i dag som Elevens val på grundskolan i Jokkmokk. Nu blir det obligatorisk undervisning i årskurs 4–6 en timme i veckan.

– Vi räknar inte med någon kvickstart. Men kanske till höstterminen 2019.

Ärendet behandlades på kommunstyrelsens möte på måndagen. Förslaget från skolkontoret och Socialdemokraterna var avslag, bland annat på grund av att verksamheten inom Elevens val fungerar bra och att det bedrivs undervisning i lulesamiska på sameskolan.

Men S allianspartner Vänsterpartiets gruppledare Viktor Segerström röstade med oppositionen.

– Vänstern har varit tydlig tidigare med att man stödde vårt förslag, säger Boman.

Tankarna kommer ursprungligen från ett medborgarförslag som lämnades in i maj 2006 av Maj-Doris Rimpi och Gun Aira.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) beklagar utfallet.

– Vi socialdemokrater tycker att undervisning i samiska språk ska vara frivillig. Det är olyckligt att man vill införa det som obligatoriskt, säger Bernhardsson.

Vad tycker du om att Vänsterpartiet röstade med oppositionen?

– Vi har olika uppfattningar, vilket de sagt tidigare. Jag är mer förvånad över att Framtid i Jokkmokk tycker att lulesamiska ska vara obligatoriskt.

Nu väntar ett analysarbete om hur lulesamiskan ska införas i undervisningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström