NSD har berättat att de två kommunernas gemensamma kvinnojour är nedläggningshotad.
Detta sedan Överkalix kommun valt att flytta den anställda från kvinnojouren till hemtjänsten, då projektpengarna för anställningen i kvinnojouren tagit slut och kommunen inte anser sig ha råd att stå för lönen där.
Maria Nilsson, tidigare anställd i kvinnojouren, är ledsen, förbannad och besviken.
Eva Engman, ordförande i länsföreningen för kvinnojouren i Norrbotten, föreslår en anmälan till Socialstyrelsen med uppmaningen att granska kommunen.
Bristfällig dialog
Tomas Vedestig kände inte till nedläggningshotet mot kvinnojouren.
– Det här kommer som en total överraskning för mig.
Finns det ingen dialog mellan grannkommunerna?
– Vi har en bristfällig dialog, vi har en tillfällig socialchef, när den nya chefen är på plats ska dialogen fungera, säger Tomas Vedestig.
Är kommunerna beroende av kvinnojourerna?
– Jag vet inte om vi är beroende, men om de lägger ned så står vi med hela ansvaret och det måste vi i så fall ta. Det är bra med ett komplement, det är inte alla kvinnor som vill vända sig till kommunerna, säger Tomas Vedestig.
Det finns pengar
Socialnämnden i Överkalix har en kärv ekonomi, hela kommunen har en kärv ekonomi.
Kan Övertorneå kommun gå in och rädda kvinnojouren?
– Socialnämnden i Övertorneå kommun har också kärv ekonomi, säger Tomas Vedestig som dock instämmer i beskrivningen att kommunen som helhet har en bättre ekonomisk situation.
– Om kvinnojouren kommer in med en ansökan som är bra motiverad, så ska vi behandla den. Jag stänger definitivt inte dörren för att vi ska kunna hjälpa till här.
Kan man säga att kommunen har pengar, att frågan är vad ni vill göra med dem?
– Ja, det kan man säga. Det är ju det som är politik, säger Tomas Vedestig.