NSD har berättat om turerna kring kvinnojouren som är gemensam för de båda kommunerna.
Det handlar om att Överkalix kommun, sedan projekttiden med medföljande bidrag för anställningen har tagit slut, har beslutat att flytta den anställda till hemtjänsten.
Kvinnojourens företrädare sade då att det kommer att innebära slutet för kvinnojouren, med motiveringen att arbetet inte går att klara enbart på ideell basis.
Kvinnojouren hjälper åtta till nio kvinnor, ofta med barn, varje år.
Nedläggning
Nu har kvinnojouren haft ett möte och bestämt att kvinnojouren läggs vilande om kommunen inte senast vid det här årets utgång beslutar sig för att budgetera för tjänsten.
– Enligt stadgarna ska nedläggningsbeslutet tas på två följande årsmöten, vilket innebär att vi lägger ned februari år 2015, säger Maria Nilsson som arbetade vid kvinnojouren och gärna skulle återvända dit - om en långsiktig lösning erbjöds.
– Jag trivs på hemtjänsten, om jag går tillbaka till kvinnojouren så blir jag kanske omplacerad igen när bidraget tar slut, var hamnar jag då?
Övertorneå - inte ett alternativ
Kvinnojouren finns nu med telefon som är i gång då och då under helgerna.
– Vi är inte tillräckligt många för att driva verksamheten mer än så, vi är fem personer från båda kommunerna som jobbar med detta på ideell basis, säger Maria Nilsson.
Kvinnojouren kommer inte att vända sig till socialnämnden i Övertorneå för att eventuellt få pengar där.
– Den person som vi känt förtroende för, Tomas Vedestig, slutar, säger Maria Nilsson.