Vallaställ-mysteriet löst

Mysteriet med Sune Nilssons försvunna uppfinning är löst.Skidvallastället har hela tiden funnits i Luleå - i avvaktan på att utvecklingsbolaget skulle göra rätt för sig.

Överkalix/Luleå2008-08-27 06:00
NSD skrev i gårdagens tidning om Sune Nilssons besvikelse och kritik mot Överkalix Utveckling AB.
Utvecklingsbolaget åtog sig 1999 att hjälpa honom med utvecklingen av skidvallastället. Men prototypen försvann efter ett möte på Luleå universitet, och trots Sune Nilssons många påstötningar har utvecklingsbolaget struntat i att gå till botten med historien.
Efterlängtat besked
I går morse fick så Sune Nilsson ett oväntat men efterlängtat besked; en person med anknytning till universitetet ringde och berättade var prototypen finns.
- Det utvecklingsbolaget inte klarat på flera år har NSD klarat av på några timmar, sammanfattar en glad Sune Nilsson.
Prototypen finns hos Jari Lepistö i Luleå. För åtta år sedan skulle han och Staffan Eriksson på universitetet designa vallastället.
- Det var en helt suverän grej. Vi gjorde tre designförslag med prototypen som mall, och hade två möten innan vårt formgivningsarbete började, berättar Lepistö.
Fick inte betalt
Kruxet var att de ansvariga på Överkalix Utveckling AB sov en törnrosasömn.
- Jag skickade designförslagen och en faktura till Ola Bergström på utvecklingsbolaget. Men vi fick inte betalt.
Vad gjorde du då?
- Vad kunde jag göra? Jag avvaktade och behöll prototypen. Väntade och väntade, trodde givetvis att utvecklingsbolaget skulle höra av sig. Men det kom inget telefonsamtal, inget brev, ingen reaktion. Inga pengar fick jag heller, fakturan löd på 10-15 000 kronor.
"Som en böld i kläm"
Jari Lepistö var besviken och förvånad över att utvecklingsbolaget misskötte sitt uppdrag.
- Det är klart att jag reagerade. Samtidigt var det mitt första uppdrag tillsammans med universitet.
Lepistö fick sedan andra uppgifter men fiaskot med prototypen har han inte glömt:
- Men jag har försökt att förtränga det. Det var som en böld i kläm och det är trist att även Sune Nilsson drabbades. Jag förutsatte ju att utvecklingsbolaget skulle sköta kontakterna, som ombud för Sune.
Lepistö har förståelse för utvecklingsbolagets synpunkt att det inte varit deras sak att hitta prototypen:
- Men samtidigt ska dom ha koll på sina projekt. Och det är inget snack om att Sune Nilsson ska ha tillbaks sina grejer.
Drömmen om nya jobb lever
- Jag gillar hans idé skarpt och ska höra om han är intresserad av min hjälp med att utveckla produkten. Jag utbildar mig till svetsare och säger det i den egenskapen.
Precis som Sune Nilsson tror Jari Lepistö att vallastället kan ge arbetstillfällen:
- Man kan starta mjukt och tillverka vallastället på legobasis. Någon tillverkar delarna som sedan monteras på ett ställe. Eller också investerar man i maskiner och gör allt själv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!