Hit är hela världen välkommen

In genom dörren kommer två grabbar, sparkar av sig skorna och slänger sig ner vid köksbordet. Bröderna Jesper och Jakob Rönnlund hälsar på sin moster, Ann-Britt Henriksson. Vid bordet sitter redan Mai Fujita från Japan. Nu blir det fika. Nybakad rabarberpaj med vaniljsås.

När Ann-Britt Henriksson tar fram stickningen på kvällarna viker Mai Fujita origami. FOTO: Susanne Jansson

När Ann-Britt Henriksson tar fram stickningen på kvällarna viker Mai Fujita origami. FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

ÖVERKALIX/GYLJEN2009-07-16 06:00
I ett rött hus i byn Gyljen, åtta kilometer från Överkalix, bor familjen Henriksson. En liten familj bestående av Ann-Britt och hennes make Ove Henriksson. Men till den inre kärnan hör många fler.
Har tät kontakt
På andra sidan vägen bor nämligen systern, Ingrid Rönnlund, med sin familj och granne med henne bor mor och far. Med sina tre övriga syskon, en bror och en syster i Överkalix och en bror i Luleå, har hon nära och tät kontakt. I augusti tar hon med den 15-årige brorsonen Niklas till New York.
- Utan familjen vet jag inte vad jag gjort. Där finns alltid ett stöd, säger Ann-Britt Henriksson.
Men familjen är vidare än så. Studenterna får inte glömmas bort.
Den första kom 2006
Sedan 2006 är hemmet öppet för studenter från jordens alla hörn. Först kom Bridie Oneill, 17 år, från Australien. Ett arrangemang som maken Ove Henriksson inte var helt nöjd med till en början.
- Nej! Vi ska inte ha några studenter här, sade Ove när jag frågade. Men jag övertalade honom om att vi kunde vara välkomstfamilj tills de hittade en värdfamilj. Efter ett par dagar visste jag att Bridie inte skulle någon annanstans. Jag berättade det för henne, en hemlighet mellan oss. Sedan gick tiden och efter ett halvt år berättade vi för Ove. Men det hade han ju förstått, berättar Ann-Britt Henriksson och skrattar.
Bridie Oneill bodde hos familjen Henriksson i ett år och kallar dem för mamma och pappa.
- Hon frågade sina föräldrar
i Australien om det var okej och det var det. Det blev något väldigt speciellt mellan oss. Men det gäller alla studenter. Det blir olika, speciella relationer, förklarar Ann-Britt Henriksson.
Efter Bridie kom Elise, sedan Kat, också de från Australien, och nu sitter Mai Fujita, 18, vid bordet.
Vill stanna i Gyljen
Hon har varit hos familjen i ett år nu. I juni ska hon återvända till Tokyo. Men Mai Fujita vill stanna i Gyljen.
Några egna barn har däremot inte paret. Något som får Ann-Britt Henrikssons berättarröst att sjunka.
- Det är vår största sorg.
-  Nu tar vi igen det med att engagera oss i studenterna. I augusti kommer en ny tjej från Nya Zeeland, fortsätter hon och nu är tonen pigg igen.
Ingen ekonomisk ersättning
Som värdfamilj ställer man upp utan någon ekonomisk ersättning. Inget som Ann-Britt Henriksson bekymrar sig om. I stället för pengar får hon annat.
- Jag lär mig mycket om mig själv. Om andra kulturer, länder och de sociala skillnaderna. Att tänka till en gång extra vad som är självklart och inte.
Slickar rent...
Jesper och Jakob Rönnlund, åtta och tio år,delar det sista av pajen och slickar rent kannan med vaniljsås. En droppe landar på bordet. Den städar Jesper snabbt upp med tungan.
Mai håller handen för munnen och fnissar och Ann- Britt Henriksson skakar på huvudet och ler finurligt åt brorsonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om