Webb-tv: Haja, vilken monsterlax

Det är ingen överdrift att säga att en riktig monsterfisk har siktats i Jockfall utanför Överkalix. Eller vad sägs om en drygt 1,5 meter lång jättelax på uppemot 40 kilo? Bildbevisen ser du här intill.
– Jag vet inte om någon större lax har filmats i norden, säger länsstyrelsens fältassistent Erling Holmström.

Det blir trångt i ingången till laxtrappan när jättelaxen simmar in. På länsstyrelsens film syns några andra laxar i bakgrunden som ser väldigt mycket mindre ut…

Det blir trångt i ingången till laxtrappan när jättelaxen simmar in. På länsstyrelsens film syns några andra laxar i bakgrunden som ser väldigt mycket mindre ut…

Foto: LÄNSSTYRELSEN NORRBOTTENS LÄN

ÖVERKALIX2013-09-10 19:37

OBS! Filmklippet ovan kommer från Länsstyrelsen och publiceras med benäget tillstånd av myndigheten.

FOTO: LÄNSSTYRELSEN I NORRBOTTEN

Det var den 26 juli som den jättelika fisken fångades på bild av ett par undervattenskameror vid fisktrappan i Jockfall i Kalix älv. Enligt den automatiska utrustningen mätte laxen hela 151 centimeter och väger uppskattningsvis mellan 35–40 kilo.

– Felmarginalen är fyra-fem centimeter, så faktum är att den till och med kan vara ännu större, säger Erling Holmström.

Att det är en rejäl firre råder det hur som helst inget tvivel om – det svenska rekordet för fångad lax ligger på 29,2 kilo.

– Här i Jockfall är det den största laxen som vandrat upp i trappan sedan den automatiska fiskräkningen startade 1998, berättar Erling Holmström.

Fiskefrossa?

Upptäckten gjorde han vid sin dagliga genomgång av filmmaterialet.

Vad hände, fick du fiskefrossa?

– Nej, jag tog det lugnt. Det är ju inte den första stora fisken jag ser. Under sommaren har faktiskt ytterligare fyra-fem laxar över 145 centimeter räknats här i Jockfall, säger Erling Holmström.

Backar man några år kommer säkert många också ihåg de två praktlaxarna på 142 och 147 centimeter som observerades 2008 och 2009 – och gav eko i media långt utanför Sveriges gränser.

– Men sedan dess har det varit lugnt, säger Erling Holmström.

Historiskt många laxar

Han tycker emellertid att den allra största laxlyckan är att historiskt många laxar har vandrat upp i Kalix älv under sommaren. Inte under ett enda år sedan laxräkningen startade 1981 har så många som nu vandrat upp – och då är säsongen ändå inte riktigt slut.

– Fram till i tisdags hade 14 885 fiskar räknats i laxtrappan, varav de flesta är laxar. I fjol var det totala antalet drygt 8 000 och under de två åren innan dess cirka 2 300 och 2 500 laxar per år, berättar Erling Holmström.

Anledningen till det positiva resultatet är enligt honom fiskeförbudet i Östersjön och regleringen av mynningsfisket vid kusten:

– Det har trätt i full kraft först i år. Så framöver blir det säkert ännu fler laxar, eftersom de tillåts komma upp och leka nu.

Fiskesäsongen är slut, kommer monsterlaxen tillbaka?

– Knappast, den är nog så gammal att den går upp och leker för sista gången. Sedan dör den. Men avkomman kan ju också bli stor, säger Erling Holmström.

OBS! Filmklippet ovan kommer från Länsstyrelsen och publiceras med benäget tillstånd av myndigheten.

FOTO: LÄNSSTYRELSEN I NORRBOTTEN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om