Turerna har varit många kring den tänkta vindparken tre mil väster om Överkalix. 2021 fick företaget Vasa vind AB tillstånd att anlägga 57 stycken vindkraftverk med en höjd på 200 meter kring Hällberget. Nu vill vindbolaget istället bygga 46 vindkraftverk som är 50 meter högre och även flytta några snurror – med en förhoppning om att öka energiproduktionen med över 20 procent.
Samtidigt har Naturskyddsföreningen genomfört en omfattande inventering i området. I ett pressutskick skriver föreningen att flera delar med höga naturvärden har identifierats och att bolaget ”bryter mot domstolsbeslutet som anger att inga områden med höga naturvärden får bebyggas”.
Vasa vinds egen inventering kallas ”undermålig”.
– Det är anmärkningsvärt att Vasa vind missat så många sällsynta arter under sin inventering. Skogsnätverket har hittat 80 olika naturvårdsarter, säger Marie Persson.
En del bedöms vara en nyckelbiotop, bevuxen av gammal granskog med mycket död ved, gamla grova sälgar och bohål av tretåig hackspett. I en annan del, där elanslutningen planeras, listas hotade arter som doftticka, ulltickeporing, knärot och rynkskinn.
Från Vasa vinds säger projektledaren Ingemar Stenbeck att företaget har gjort de inventeringar som krävs och att tillståndet gäller.
– Men nu när vi ändå ska göra ändringar ska vi under sommaren titta närmare på de områden som pekas ut av föreningen. Det är möjligt att snurrornas placering sedan kan justeras, beroende på vad utredningen visar.
Stenbeck säger sig inte vara överraskad över kritiken.
– Naturskyddsföreningen här har alltid varit kritisk mot oss. De sticker ut i organisationen nationellt, säger han.
Men hur kunde 80 arter missas?
– De har inte missats. Vi har gjort en naturvärdesinventering som bygger på en annan metodik: en sammanvägning av arterna. Men det finns inget krav på att alla arter ska redovisas.
Att bygget fördröjts menar Stenbeck beror på att Svenska kraftsnäts nätanslutning måste bli klar. Just nu sker samråd kring de nya planerna, bland annat med försvaret som varit kritiskt till högre vindkraftverk i ett lågflygningsområde.
Om ni får nej?
– Då bygger vi efter det tillstånd vi har.