"Vi som alltid ställt upp drabbas först"

Sveaskogs planerade chockhöjning av jaktpriserna på bolagets marker har väckt starka reaktioner. Även inom de egna leden. - Ska vi som har slitit hela li-vet åt företaget tvingas sluta jaga för att det kostar för myck-et, och vart går egentligen vins-ten - till högavlönade tjänstemäns börsar? undrar pensionerade skogsarbetaren och jäga-ren Stig Jakobsson, Överkalix.

I 45 år har Karl-Gustav Hedlund, Kurt Nilsson och Stig Jakobsson jagat på sin gamla arbetsgivare Sveaskogs marker. Nu befarar de att det kan vara slut med det.FOTO: MARIA ENGSTRÖM-ANDERSSON

I 45 år har Karl-Gustav Hedlund, Kurt Nilsson och Stig Jakobsson jagat på sin gamla arbetsgivare Sveaskogs marker. Nu befarar de att det kan vara slut med det.FOTO: MARIA ENGSTRÖM-ANDERSSON

Foto: MARIA ENGSTRÖM-ANDERSSON

ÖVERKALIX2009-02-24 06:00
I 42 år har han, Kurt Nilsson och Karl-Gustav Hedlund jobbat åt Sveaskog innan de blev pensionärer. Under alla år och fram till i höstas har de också jagat på bolagets marker. Men nu befarar de att det kan vara slut med det:
- Genomförs prishöjningen kommer vi som har låga pensioner inte att ha råd att jaga. Samma sak för yngre jägare med familjer och små inkomster, säger trion.
Särskilt besvikna är de över att Sveaskog börjar med att förhandla om kontrakten för jakträttupplåtelser där företagets egna medarbetare jagar.
- Varför ska vi som har ställt upp för företaget drabbas först. Ska det bli en höjning ska det vara lika för alla på en gång, tycker Stig Jakobsson.
Genom åren har han och kollegorna hunnit uppleva flera omorganisationer inom Sveaskog. Sedan 2006 har dotterbolaget Sveaskog Naturupplevelser AB hand om jakt-, fiske- och turistfrågor.
- Vad kostar bara chefernas löner? Om jaktfrågorna låg på lokalkontoren kanske man inte skulle behöva höja jaktpriserna, säger Stig Jakobsson.
Enligt Ron Egly, affärsområdeschef för Upplåtelser på Sveaskog Naturupplevelser, hamnar företagets vinster "direkt i statskassan" och "några chefsbonusar är det inte frågan om". Att företagets "egna" jägare går i bräschen vid fördyringen ser han som en hederssak.
- Idag är snittkostnaden för en jägare på Sveaskogs marker i Norrbotten 1200 kronor om året. En fördubbling kommer att innebära 200 kronor i månaden istället för 100 kronor. Andra alternativ kan vara att se över om man kan ta in fler
i jaktlaget eller om alla marker verkligen används, säger Ron Egly.
Av de 17 jägarna i Stig Jakobssons jaktlag i Överkalix jagar fjorton både älg och småvilt. För dem blev fjolårets arrendes- och fällavgifter (för sju skjutna älgar) omkring
3 300 kronor per person. Till detta kommer Länsstyrelsens avgift på 400 kronor per skjuten älg. Att kostnaden nästan blir tre gånger så hög än för Sveaskogs "medeljägare" beror främst på älgavskjutningen och på att småviltsjakten drar ned bolagets siffra, men också på jaktlagets arrendesyta - cirka 4000 hektar, och att Sveaskog inte räknar med momsen.
Svårt att organisera
- Jag kan inte förstå hur vi ska klara ännu högre priser. På fyra år har vi tagit in fyra nya, unga jägare. Men blir man för många blir jakten svårare att organisera. Eftersom vi har långsmal mark är den inte heller så lätt att dela på om man vill jaga med hund, säger Stig Jakobsson.
FAKTA Sveaskog & jakten
Sveaskogs snittpris för jakträttsupplåtelser i Norrbotten är i dag
4,50 kronor per hektar och år. Där ingår småvilts- och högviltsjakt
samt fällavgifter men inte moms.
Den siffran ska höjas till 10 kronor fram till år 2012/2013.
Snittkostnaden för att jaga på
Sveaskogs marker i Norrbotten beräknas till 1200 kronor per jägare och år. Siffran grundar sig på dagens priser och att i snitt åtta jägare står bakom
en jakträttsupplåtelse på
i medeltal 2249 hektar i länet. Att jaga älg är betydligt dyrare än att jaga småvilt. Totalt drog Sveaskog in 57 miljoner kronor på jakträttsupplåtelserna i landet 2008.
Kontrakten på jaktupplåtelserna förvaltas av dotterbolaget Sveaskog Naturupplevelser AB som även har hand om fiske- och turistfrågor. Omsättningen 2007 var 54,2 miljoner kronor.
Källa: Sveaskog, Jägarförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om