Deras plan: Världens tuffaste vintermaraton

Ett av världens tuffaste vintermaraton förbereds i Överkalix. Ett arrangemang som väntas locka deltagare från hela Europa. ”Här finns det som krävs”, säger extremloppsarrangören Robert Pollhammer.

Ett av värdens tuffaste vintermaraton förbereds just nu i Överkalix av Linnea Nilsson-Waara, Robert Pollhammer och Niclas Bentzer.

Ett av värdens tuffaste vintermaraton förbereds just nu i Överkalix av Linnea Nilsson-Waara, Robert Pollhammer och Niclas Bentzer.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2021-02-21 12:30

Att termometern visar 25 råkalla grader och att ångan som stiger från Jockfallet känns som is bekymrar varken honom eller norrbottniska naturturistparet Niklas Bentzer och Linnea Nilsson-Waara.  Tvärtom har trion fullt upp med att reka inför det 55 mil långa ultramaratonloppet Lapland Arctic Ultra som planeras i Överkalix i mars nästa år och som ska kunna genomföras på skidor, snöskor, cykel eller till fots. Förlagan är inget mindre än det 70 mil långa extremmaratonet Yukon Arctic Ultra i nordvästra Kanada – där rekordtemperaturen under ett lopp är osannolika minus 57 grader och där 40 procent av deltagarna tvingas bryta. 

– Här är ju inte lika kallt. Så det här blir lite enklare. Många deltagare är från Europa. Drömmen har därför varit att ordna något i Skandinavien, säger tyska Robert Pollhammer bakom Kanadaloppet.

Tanken nu är att det tuffa ultramaratonet ska gå över berg och tvärs genom skogsterrängen och vara uppdelat i två loopar där den längre sträcker sig ända till Gällivare. Att valet föll just på Överkalix beror på att han och norrbottniska Niclas Bentzer lärde känna varandra när Niclas deltog i Kanada – och att Niclas såg potentialen. 

– Här finns kyla, snö, leder, norrsken och vacker natur, säger Niclas Bentzer och får medhåll av Robert och Linnea Nilsson-Waara, anställd inom ett turistutvecklingsprojekt åt Överkalix kommun och Niclas sambo.

För orten tror de att loppet på sikt ska generera miljontals kronor – dels i marknadsföringsvärde men också i inkomster för turistföretag och annat.

– Överkalix sätts på naturturismkartan. Målet är en massa kringaktiviteter veckorna före och efter. För att klara det krävs samarbete med andra kommuner, ideella föreningar och företag, och här har vi fått ett stort gensvar, säger Linnea Nilsson-Waara. 

– Redan nu har också ett japanskt tevebolag hört av sig om att komma, tillägger Robert Pollhammer. 

Budgeten är inte klar, men medel från Tillväxtverket söks för att utveckla Överkalix till en bra turistort, och här är loppet en viktig del.   

Målgruppen? 

– Deltagarna är ofta tidigare elitidrottare, men även vältränade amatörer, säger Niclas Bentzer. 

Varför utsätta kroppen för sånt här? 

Han skrattar:

 – När man är ute länge blir det enda viktiga att äta, sova och röra sig. Det är en skön känsla att inse vad kroppen klarar av 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!