Det var för en och en halv vecka sedan som 54-åriga Kjell Karlsson var med om den annorlunda upplevelsen. När han åkt ut på en av sina viltspanarturer nordväst om Överkalix dök plötsligt en hundliknande djurunge med mörk päls upp.
– Den kom gående efter vägen. När jag fick se den tänkte jag att ”vad tusan är det där”, säger han.
Snabbt kom mobilkameran fram. Med den lyckades han fånga den lilla krabaten. Efteråt har han jämfört med foton på nätet:
– Jag kan ju inte säga till hundra procent vad det är. Men de jag visat bilderna för säger att det ser ut som en vargunge.
Utseende och platsen utan hus gör att Kjell inte tror på en hundvalp. Nu hoppas han att en expert ska veta vad det är.
– Det som känns lite oroande är att ungen var ensam och att den var så liten. Men mamman och syskonen kan ju ha varit inne i skogen, säger Kjell.
På länsstyrelsen säger vilthandläggaren Maike Demski, utan att ha sett bilderna, att någon känd vargföryngring inte finns i länet. Men att vargobservationer ofta kommer in:
– Stationära vargar finns i Finland och Ryssland, och de som rapporteras är ofta vandrande vargar på väg dit eller därifrån.
Då biologen Peter Nilsson, Naturhistoriska riksmuseet, ser fotona tror han dock inte att det rör sig om varg.
– Det måste vara en rävunge, säger han och hänvisar till de mörka partierna runt ögonen och att benen och svansen är mörkare än kroppen.
Sannolikt är det enligt honom en korsräv, alltså en rödräv som fått sitt namn av att de svarta inslagen ofta liknar ett kors på rävens ovansida och skuldror. En rävtyp som djurspanaren Kjell också visar sig ha fotat, i somras vid hemmet i byn Mellersta Sandsjärv.
– Men det känns märkligt att ungen är så liten. Fjällrävar kan få två kullar under födorika år, men jag har inte hört talas om att det gäller rödrävar. Möjligen kan den ha mist sin första kull och börjat om, säger Peter Nilsson.
Skillnad mot hund och varg?
Peter Nilsson säger att europeisk varg inte har svarta ben. Däremot svart svansspets, till skillnad mot ungen i Överkalix som han anar har vit tipp.
– Mig veterligt finns inga hundar som ser ut så här. Men man ska vara ödmjuk och säga att hunddjur kan vara svåra att artbestämma på pixliga bilder.
Chansen att ungen överlever?
– Tyvärr kan den nog ha svårt att klara sig utan sin mamma när den är så liten, men är det gott om smågnagare kanske det finns ett litet hopp, säger Peter Nilsson.