Allra främst var dock missnöjet kopplat till ett nyligen fattat kommunstyrelsebeslut där S och M enats om säkra vattentillgången med en ny vattenreservoar, istället för att fullfölja de tidigare planerna på att bygga ihop VA-nätet till en ring, genom en så kallad redundansledning mellan byarna Gyljen och Vännäsberget. Något som pengar redan har avsatts till i budgeten 2021-2024 – och som skulle ha inneburit att vattnet kunde ledas om åt motsatt håll vid problem.
– Vi kunde ha accepterat en höjning av VA-taxan om redundansen byggts, sa Kristina Olofsson (V) och fick medhåll av C under måndagens digitala fullmäktigemöte.
Taxahöjningen på 8 procent innebär i snitt 44 kronor mer i månaden för ett normalhushåll i villa, och därmed en medelkostnad på 595 i månaden. En ökning som försvarades av S med att det självfinansieringskrav som finns fortfarande inte uppfylls, att Överkalix taxa idag är näst lägst i länet – och att det inte går att bygga mer utan att kostnader och avgifter ökar.
– Idag är bara 80 procent av kostnaderna självfinansierade. 20 procent läggs istället på skattsedeln och det är inte rätt att de med egna brunnar ska betala för oss med kommunalt vatten, sa kommunalrådet Anne Jakobsson.
Kritiken mot den skippade sammankopplingen av vattennätet bemötte hon med att reservoar-alternativet blir 7,5 miljoner billigare – pengar som istället kan användas till att underhålla och åtgärda VA-nätet:
– Det har aldrig funnits full finansiering till det.
Varför inte?
– Det är väl lättare att vara populistisk och låta bli att höja kostnaderna, sa Anne Jakobsson – vars eget S-parti har styrt kommunen i åttio år, med undantag för förra mandatperioden.
Enligt henne finns det ingen risk att föroreningar från intilliggande Furunäsets miljöstation ska tränga in i reservoaren eftersom denna ska bestå av en tank – en farhåga som lyftes av SD under mötet. Efteråt var besvikelsen stor bland oppositionspartierna, hos samtliga förutom M mest för reservoarlösningen:
– Det är för jävligt. Som längst har vi i Gyljen varit utan vatten i sju dagar, den säkerställer inte vattnet mer än ett dygn, sa Kristina Olofsson (V).
Flerfamiljshus omfattas inte av den höjda VA-taxa, utan får tvärtom en sänkning.