Uppfinnare fick råd

Uppfinnare från hela Norrbotten samlades i Överkalix på lördagen. Allt för att utbyta erfarenheter och få reda på senaste nytt om juridiska frågor.

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Överkalix2005-11-21 00:00
Uppfinnardagar i länet hålls minst en gång per år. I helgen samlades 25 deltagare på Folkets hus i Överkalix. På programmet fanns föreläsningar om patentregister och internationell licensförmedling. Innovatörerna fick också veta mer om hur de kan hantera kontakten med journalister.

- Uppfinnare är lite hemlighetsfulla och betraktar ofta journalister med stor misstänksamhet, säger Anders Eliasson på Innovation Norrbotten som höll i arrangemanget tillsammans med Trevia.

En svag grupp

Han berättar att 80 procent av alla uppfinningar i Sverige tas fram av enskilda personer som vet lite om juridiska rättigheter och ekonomiska möjligheter. Där kan Innovation Norrbotten hjälpa till.

- Vi räknar med att vi jobbar med 250-300 uppfinningar varje år. Det är allt från hushållsartiklar till tunga industriprodukter, säger Eliasson.

Han ser uppfinnare som en svag grupp i samhället.

Lång tid

- Dels på grund av att de inte har några pengar, dels för att de är ganska ensamma. Det tar ofta lång tid innan produkten är framme på marknaden, säger Eliasson.

Hjördis Martinsson från Tjautjasjaur norr om Gällivare har tre projekt på gång. Ska hon få patent får hon inte avslöja för mycket men det rör sig bland annat om förädling av avfallsprodukter.

Mönsterskydd

- Jag vill se hur jag ska jobba för att få fram mina grejor snabbt, utan att det kostar mig mycket pengar och så att jag så småningom får inkomst av det, säger hon.

Hon tror att många människor har idéer. Den stora tröskeln är att ordna det administrativa, med juridik och ekonomi.

- Ofta är det så att man inte har råd att ta fram sina idéer själv. Även om det är väldigt enkla ting så vill man att de ska vara mönsterskyddade innan man går ut med dem och det kostar väldigt mycket, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om