De som bor i Boheden brukar ta bilfärjan när de ska någonstans, den så kallade Bohedenleden till Sandudden som ligger bara några kilometer sydost om Överkalix. Tar de inte färjan så väntar en omväg på tre mil runt sjön Djupträsk.
Men sedan slutet av förra sommaren måste man kalla på den mellan klockan 21 och 23. Tidigast tio minuter innan ordinarie avfärd måste den som vill åka över ringa till färjföraren – annars går det ingen färja den halvtimmen.
Under sommaren hyr Jouni Ylitapio, 67, i Boheden ut husrum åt turister som är på genomresa. Enligt honom är det många som stannar till i Boheden över en natt, men när de har bokat och kommer fram till färjeläget. Då tar det ofta stopp.
– Vi är några stycken här som hyr ut övernattningsplatser till turister och de kommer ofta sent. Inte vet de hur man beställer, så det blir vi själva som får passa för att beställa färja. Då blir det väldigt tjorvigt, säger han.
Jouni Ylitapio tycker att den här förändringen är jättedålig. Det handlar om att den som kör färjan finns på plats men hellre sitter i rastkojan än kör färjan, enligt honom.
– Det här är en del av våran väg. Om jag exempelvis ska åka buss, inte måste jag ringa och säga till bussen att den ska komma. Så det här försämrar livskvaliteten för alla boende här. Det här ska ju vara en service för de boende – inte för personalen, säger Jouni Ylitapio.
De sena turerna går ofta tomma, enligt Trafikverkets argument bakom att kallelseturerna infördes den sista augusti förra året. Men det köper inte Jouni Ylitapio.
– Jag förstår om det är så i oktober-november, men nu är det högsäsong. I maj åkte jag till jobbet med elvafärjan varje vardagskväll och jag åkte aldrig ensam. Så det är ett dåligt argument, säger han.
Vid färjeläget finns informationsskyltar på svenska och finska, men inte på engelska eller något annat språk som turister kan förstå.
Skulle det hjälpa med bättre information?
– Nej, utan färjan ska gå. Resan är nog krånglig ändå bara genom att man ska passa tiden, det minsta man kan begära är att den ska gå enligt tabell. Senhösten spelar det ingen roll, men inte under högsäsongen.
Det är som bekant semestertider och på Trafikverket svarar man att ingen ansvarig finns tillgänglig för att kommentera kritiken i nuläget. Vi får lov att återkomma till deras syn på saken.