Ända sedan förra mandatperioden har frågan om ett nytt äldreboende väckt heta känslor. Då anklagade S det tidigare alliansstyret (med C och V på kommunalrådsposterna) för att utan tillräckligt underlag försöka driva igenom en ombyggnation av regionens hälsocentralenbyggnad på Tallvik. Nu är rollerna ombytta. Anledningen är att S, med egen majoritet men med stöd av M och SD, vid senaste kommunfullmäktige röstade igenom att bygga ett nytt äldreboende i centralorten – trots att tekniska och ekonomiska uppgifter fortfarande saknas. Däribland ett svar från regionen om prislappen för Hälsocentralenfastigheten. Det har fått C och V att se rött.
– Vi tycker att det är viktigt att veta kostnaden och att ha jämförelsematerial i kommunens största investering i modern tid. Den kommer att påverka oss, våra barn och barnbarn. Vi vill ha två alternativ att jämföra, men tydligen finns inget intresse för det. Jag tycker att det är otroligt oaktsamt och en vårdslöshet med skattepengar, säger Sarah Karlsson – som anser att möjligheten att lösa personalförsörjningen också måste vägas in.
Enligt en skriftlig reservation från C och V skulle beslutet inte heller ha tagits förrän till hösten.
– Men plötsligt blev det jättebråttom. Jag tror att det handlar om valet och att S vill visa handlingskraft. Tid finns ju, eftersom en markkartering måste göras under sommaren, säger Sarah Karlsson.
Beslutet har även överklagats till förvaltningsrätten av C och V. Det avvisades dock, med hänvisning till att kompletterande uppgifter inte lämnats in.
Kommunalrådet Niclas Hökfors (S) säger att han har svårt att förstå kritiken. Främst eftersom en del i beslutet är att tillsammans med omvårdnadspersonal, skyddsombud och olika intresseorganisationer ta fram ett ramprogram för hur det nya äldreboendet – oavsett lokalisering – ska utformas:
– Vinner oppositionen valet kan de använda det och bara riva upp beslutet om ett nybygge.
Inget beslutsdatum har enligt honom spikats:
– Men efter 1,5 års diskussioner med regionen har vi fortfarande inte fått något pris på deras fastighet, och någonstans måste man ju stoppa.
Samtidigt har ett nybygge beräknats kosta 80-100 miljoner mer än en ombyggnation…
– Jag anser att en ombyggnation blir lika dyr som en nybyggnad. Sedan beräknas driftskostnaden bli 1 miljon billigare per år med ett nybygge. I jämförelsen saknas också en sak: vad gör vi med patienterna vid en ombyggnation? Jag antar att de skulle få flytta ner en våning, och ett tillfälligt boende skapar orimliga kostnader. Dessutom är det en enorm påfrestning för de äldre och personal att vistas på en byggarbetsplats i 1,5–2 års tid.
Kring möjligheten att samordna personal ifall kommun och region delar fastighet säger Niclas Hökfors att det i dagsläget inte finns något samarbete:
– Regionen har ännu svårare att få tag i folk än oss. Så jag har svårt att se hur vi ska kunna hjälpas åt.
Innan KF-beslutet tog Kommunstyrelsen upp ärendet. Två från S, däribland andra kommunalrådet Anne Jakobsson, reserverade sig då mot att föreslå ett nybygge.
Hur stor är splittringen i partiet?
– Det är ingen stor splittring. Vi har haft ett medlemsmöte där över 90 procent röstade för ett nybygge i centralorten.