Tummen upp för hemtjänsten i Överkalix

ÖVERKALIX. Hemtjänsten i Överkalix får toppbetyg av brukarna. I en enkät svarar mer än hälften att hjälpen är perfekt. Även vårdtagarna på Brännagården och Tallviksgården är mycket nöjda.

Överkalix2008-01-25 00:00
- Det är klart att jag blir glad över att se detta, säger socialchefen Jan-Erik Nilsson.

I hemtjänsten har 67 av de 103 vårdtagarna svarat på enkätens tre frågor. Ingen har gett sämre betyg än fem på en tiogradig skala och medelbetyget blev 9,2.

Sista frågan lyder: "Föreställ dig en hjälp som är perfekt i alla avseenden. Hur nära eller långt ifrån en perfekt hjälp är den du får?"

Här gav fler än hälften högsta betyg, alltså tio poäng.

<_Mellanrubrik>"Gudomliga allihop"

Att brukarna är nöjda med personalen stod klart då NSD följde med på en hemtjänsttur i december 2005.

"Dom är gudomliga allihop", tyckte exempelvis Edith Andersson och Verner Johansson i Vännäsberget.

Vårdtagare och anhöriga på Brännagården och Tallviksgården har fått svara på 16 frågor. Även här är medelbetygen bra men inte lika bra som i hemtjänsten och svarsfrekvensen är lägre, vilket delvis lär bero på att många vårdtagare är i sämre skick.

<_Mellanrubrik>Frisk luft och god mat

På frågan om det perfekta äldreboendet får Brännagården medelbetyget 8,3 medan Tallviksgården får 7,1.

Minst nöjda är man med möjligheten att få komma ut i friska luften (Tallviksgården 6,1 och Brännagården 6,9), aktiviteterna som erbjuds (Tallviksgården 6,9 och Brännagården 7,8) samt smaken på maten (Tallviksgården 7,4 och Brännagården 7,6).

Socialchefen Jan-Erik Nilsson är medveten om att de nu gjorda enkäterna inte är "vetenskapliga", men det är en bra början:

<_Mellanrubrik>Vårdtagarna vet bäst

- Det är alltid bäst att fråga vårdtagarna vad dom tycker. Och man är på gång att mäta i många andra kommuner, då kan vi jämföra och även se förändringar i tiden.

Det är alltid trevligt med bra betyg men mycket kan bli bättre, exempelvis på Tallviksgården där vårdtagare delar rum.

- Det är givetvis en brist i boendemiljön, men vi är hyresgäster hos landstinget och lokalerna begränsar våra möjligheter. Då behovet av sjukhemsplatser minskar så småningom kan vi dock successivt ordna enkelrum, säger Jan-Erik Nilsson.

<_Mellanrubrik>Snabba ryck

Även på Brännagården finns mycket att åtgärda, inte minst när det gäller arbetsmiljön och det måste göras snabbt.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion i oktober 2007 och fann en rad brister; toaletter måste rustas upp och handikappanpassas, sovalkover måste bli större och det behövs fler hjälpmedel för att flytta vårdtagare. Dessa åtgärder behövs framför allt för att förebygga belastningsskador.

Det behövs även bättre städutrustning, exempelvis lätthanterliga dammsugare, och ventilationen måste ses över. Dessutom behövs larmutrustning vid nattarbete och kanske fler sjuksköterskor.

<_Mellanrubrik>Mer pengar behövs

Senast sista mars måste kommunen meddela Arbetsmiljöverket vad som gjorts för att åtgärda bristerna.

Det pågår upprustning av Brännagården genom ett investeringsprogram men det är inte tillräckligt:

- Vi fick 2,8 miljoner på tre år för löpande reparationer. Men det behövs mer pengar om vi exempelvis ska göra om badrummen, säger Jan-Erik Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om