Ny herre på täppan: Jordgubbarna kan bli rekordtidiga

Känns sommaren avlägsen? Lugn, på Sveriges nordligaste jordgubbsodling i byn Rödupp är ”gubbarna” på väg. ”Vi har aldrig planterat så tidigt på säsongen som nu”, säger Peter Henriksson, från och med i år ny herre på jordgubbstäppan.

Lite öm i knäna är nya jordgubbsodlaren Peter Henriksson i Rödupp när 12 000 av 30 000 plantor satts.

Lite öm i knäna är nya jordgubbsodlaren Peter Henriksson i Rödupp när 12 000 av 30 000 plantor satts.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2021-05-06 20:00

Han berättar att nya plantor brukar börja planteras ut första eller andra veckan i maj – men att planteringen kommit igång redan sista veckan i april i år. Delvis på grund av att det knappt varit någon tjäle: 

– Det har varit lite ojämnt. Men första fälten hade tinat upp tillräckligt då. 

Eftersom hela 30 000 plantor ska i jorden precis som ifjol är det förstås inte heller någon nackdel att vara ute i god tid. 

– Vi håller på för fullt och har fått ner 12 000. Hittills har vi haft bra hjälp av en tjej från Korpilombolo och framöver ska ortens idrottsförening hjälpa till, berättar Peter Henriksson entusiastiskt. 

Första jordgubbarna brukar sedan normalt kunna plockas första veckan efter midsommar – i alla fall om de odlas i tunnlar. Men den stora plocksäsongen startar i regel i början på juli.

Kan man vänta sig att de blir lite extra tidiga i år då? 

– Ja, de kan man nog göra, säger Peter Henriksson. 

För honom är förväntningarna lite extra stora eftersom det är hans premiärår som ”huvudansvarig” för de röda, söta bären som under många år fått norrbottningarna att vallfärda till gården i Rödupp. Efter sex decennier som jordgubbsodlare har nämligen hans pappa Holger Henriksson bestämt sig för att lämna över stafettpinnen. Men helt bort- och avkopplad lär fadern knappast bli om man ska tro hans leende son: 

– Han är ju senior advicer. Så han lär absolut behövas. 

Själv har han hjälpt till med bärplockningen ända sedan barnsben. Och många känner säkert igen både honom och hans familj från odlingarna på senare år.

– Jag har i flera år hållit på med odlandet parallellt med mitt tidigare jobb, säger Peter, i grunden utbildad civilingenjör och med en rad år som produktions- och affärschef i sågbranschen i bagaget. 

Men från och nu blir det alltså de ”goa gubbarna” som gäller till hundra procent. Planen är att plockningen precis som i fjol ska ske efter tidsbokning för att minska risken för trängsel och coronasmittspridning. 

Hur ser läget ut hittills?

– Bra. När alla jordgubbsplantorna kommit i jorden är inte en planta på det tre hektar stora odlingsområdet här på sluttningen ned mot Kalix älv äldre än två år. Och ju fräschare planta, desto mer och större jordgubbar, säger Peter Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!