Det är full rulle på bryggeriet i Överkalix. Frida Andersson, 30, har varit här sedan sju på morgonen och när Norrbottens Affärer knackar på tar hon sin första, och säkerligen enda, rast för dagen.
– Ingen dag är den andra lik, och det är just det som jag tycker är så roligt, säger hon.
Hur kan en arbetsdag se ut?– Jag börjar alltid med att slå på bryggverket. I den har jag vatten som ska värmas upp och det är faktiskt den som avgör hur lång min arbetsdag blir. Sedan maler jag malt, förbereder för att buteljera och förbereder för beställningar som oftast ska ut i slutet av veckan. Dessutom ägnar jag säkert halva dagen åt att tvätta och städa allting. Hygien är superviktigt i den här branschen.
Men du jobbar inte med bryggeriet varje dag, eller hur?– Det stämmer. Jag är här tre och en halv dag i veckan. Övrig tid spenderar jag på Tjers Gästgiveri som mina föräldrar driver, eller främst min mamma egentligen. Och så åker jag runt och har ölprovningar på olika orter runt om i länet.
Varför ville du satsa på just eget ölbryggeri?– Jag utbildade mig till sommelier i Grythyttan för sex år sedan. Under utbildningen skulle man göra praktik utomlands och då åkte jag till ett vineri i Australien. Där stannade jag i två månader. Efter avslutad utbildning flyttade jag till Stockholm men insåg snabbt att där ville jag inte bo. Så jag begav mig hem till Överkalix och sedan reste jag ännu en gång till vineriet i Australien. Det var då som jag insåg att jag också ville hålla på med det här. Så funderade på att odla vinrankor i Överkalix, men det var inte optimalt att ägna sig åt här. Så jag började brygga lite öl hemma i stället och första ölen jag gjorde blev supergod och ja, resten är historia.
Du startade Tjers Bryggeri 2014, vad har hänt sedan dess?– I dag håller jag till här i gamla maskodlingen i Svartbyn. Det är stora lokaler så jag har alla möjligheter att växa och expandera om jag vill det. Jag har sju olika ölsorter och får ut 2 000 flaskor i veckan. Fast jag skulle kunna brygga mer öl än så, men jag känner efter och jobbar främst på att hitta rutiner som gör processen så effektiv som möjligt. Och så har jag en anställd på femtio procent.
Var kommer namnet Tjers ifrån?– Jag är uppvuxen på en gård i Grelsbyn där gårdsnamnet är Tjers. Namnet kommer från 1700-talet när vallonerna kom hit och bosatte sig. På just min gård började man tillverka kärror och på Överkalixmål heter kärra tjer. Så detta blev också gårdsnamnet. När jag funderade över vilket namn jag skulle ha på bryggeriet så kom jag på det och insåg att det ju låter som engelskans cheers som betyder skål. Det kändes som att det var meningen på något sätt.
Om vi tittar tio år fram i tiden – hur ser företaget ut då?– Tio år känns jättelångt borta. Jag kommer att hålla på med det här så länge som det känns roligt, men det finns ingen garanti för att jag kommer att göra det för alltid. Vi får se vart det bär helt enkelt.
Vad är det bästa med ditt arbete?– Variationen. Det händer så mycket hela tiden och det är väldigt mycket upp till mig vad som ska hända härnäst. Det gillar jag.
Finns det någon baksida?– Jo, det gör det. Dels att jag alltid måste vara på topp och komma på nya sorter. Och sedan är det såklart den ekonomiska biten, jag kämpar fortfarande för att få till en bättre ekonomi. Gör jag en dålig öl får jag bokstavligt talat hälla ut pengar i avloppet. Som tur är händer det inte så ofta.
Hur skulle du beskriva dig själv som person?– Oftast glad, ambitiös, envis och väldigt mycket ”jag kan själv”, vilket kan vara både bra och dåligt.
Vad betyder Överkalix för dig?– Jättemycket. Överkalix har format mig till den jag är. Jag hade aldrig startat företaget någon annanstans.
Men hur är det då att driva företag här?– Det är korta led till allting, korta handläggningstider och överlag väldigt enkelt och effektivt. Jag känner i stort sett alla som bor här och vet vem man ska gå till och inte gå till.
Vi vet att du kan det här med öl – men har du någon dold talang?– Ja, det skulle nog vara att jag älskar att dona på i köket och speciellt tycker jag om sötsaker i alla dess former.