Tiden går, Brännvalls konditori består

ÖVERKALIX. På Brännvalls café i Överkalix verkar tiden ha stått stilla. Caféet drevs av familjen Brännvall från år 1900 till 1989.Nu har den anrika mötesplatsen återuppstått. Ägarna är nya, svägerskorna Petra Karlsson och Katarina Samuelsson, men caféet är sig likt.

Fotograf: Pär Bäckström

Fotograf: Pär Bäckström

Foto:

Överkalix2006-12-05 00:00


Den gula träbyggnaden på Storgatan i Överkalix har varit mötesplats och centralpunkt för flera generationer Överkalixbor. Här har stora och små spörsmål dryftats över kaffekoppar och nybakt bröd sedan caféet öppnades 1900. Världskrig, regeringar och samhällsomdaningar har passerat - men Bränvalls café har funnits kvar som en orubbad institution.

1989 blev dock arbetsbördan för stor för Magnus Brännvall, hans fru och hans bror som drev rörelsen med två anställda. Caféet stängdes. Sorlet upphörde och doften av nykokt kaffe kändes inte längre i den K-märkta fastigheten. Den brunmurriga 50-talsinredningen, Rörstrandsporslinet med Bränvalls café inskrivet i glasyren och tårtkartongerna -  allt täcktes i mörker och tystnad.

Men i somras fick Petra Karlsson och hennes svägerska Katarina Samuelsson syn på en liten annons i NSD. Bränvalls café med tillhörande fastigheter var till salu.

- Vi hade länge pratat om att starta någon typ av cateringfirma eller någonting liknande tillsammans, berättar Katarina Samuelsson. Hon har elva års erfarenhet som husmor på friskolan i Överkalix och Petra Karlsson har arbetat 20 år inom vården.

De slog till och 1 juli blev Brännvalls café deras. Lokalerna som stått tomma i 17 år krävde en rejäl städning och uppfräschning. Petra Karlssons man Stefan och Katarina Samuelssons man Tord är egna företagare med byggfirma respektive målerifirma. De engagerades i arbetet med att göra i ordning lokalerna.

Den 8 juli slog Bränvalls café upp portarna igen och succén blev massiv.

- Det var fantastiskt. Fullt varje dag och många hemvändare som kom hit och pratade gamla minnen. Vi hade uteservering i trädgården och borden räckte inte till, säger Katarina Samuelsson.

- Under sommaren var det verkligen högtryck. Vi väntade oss att det skulle lugna ner sig i höst. Men det är lika fullt upp, säger Petra Karlsson.

- Klockan runt och mer därtill, konstaterar Katarina Samuelsson leende.

Förutom den vanliga caféverksamheten och lunchserveringen ordnar de förplägnad vid minnesstunder och bröllop. Fram till jul arrangerar de julbord i Svartbyns bygdegård. Både Katarina Samuelsson och Petra Karlsson har barn. Petras är sex och åtta år.

- Visst är det svårt att hinna med allt om man har små barn. Men ibland kan ju barnen följa med hit. Jag träffar dem mer nu än när jag arbetade i vården, säger Petra Karlsson.

- Det är långa arbetsdagar ibland. Men det är också väldigt roligt. Och vi får så mycket uppskattning. Det gör det mödan värt, säger Katarina Samuelsson.

Medan NSD:s utsända pratar med de entusiastiska caféentreprenörerna kommer den förre ägaren ner och hälsar på. Magnus Brännvall, 85, bor i lägenheten på övervåningen i sitt barndomshem.

Han har svårt att gå. Men minnet och humorn är det inget fel på.

Magnus Brännvall berättar glatt om Överkalix´ storhetstid när det bodde tre gånger så många människor i kommunen som i dag. I cafébyggnaden inrymdes då även postkontor och bank. Här fanns också samhällets busstation. Familjen hade jordbruk och ladugården var inrymd i en byggnad på gården.

Magnus Bränvall gläds åt att det åter är liv och rörelse i familjens gamla café.

- Det känns mycket bra nu när rätt folk har kommit, säger han och poserar villigt för kameran tillsammans med de nya ägarna.

Även om familjen Brännvall inte längre äger caféet så finns deras prägel kvar.

Recepten på Brännvallslimpan, Brännvallsskorpan och andra klassiker, som gått i arv från Magnus far till honom, har noggrannt nedtecknats i en röd anteckningsbok och recepten följs till punkt och pricka av Petra Karlsson och Katarina Samuelsson som bakar allt bröd själva. De håller hårt på den Brännvallska traditionen att allt ska vara färskt och egenhändigt tillverkat.

Några planer på att förändra den tidstypiska inredningen har de nya ägarna inte heller. Det känns som att tiden har stannat på 50-tal när man kommer in i lokalerna.

- Och så ska det förbli. Det här är så trivsamt och speciellt. Köket har vi helrenoverat för att anpassas till alla miljökrav och regler. Men inredningen, möblerna och porslinet ska vara kvar som det är, säger Petra Karlsson.

Det enda som saknas är den gamla jukeboxen som tronade vid en av väggarna.

- Vi kanske får försöka hitta en sådan, säger Petra Karlsson.

När det börjar närma sig lunchtid fylls lokalerna av folk och alla cafégäster som NSD pratar med välkomnar initiativet att öppna den anrika mötesplatsen i centrum igen.

- Det här får samhället att leva upp. Jätteroligt! Här har man tillbringat många timmar i sin ungdom, berättar Arnold Larsson som numera bor i Luleå men är här för att hälsa på sin mor Iris Larsson.

- Jättebra att det finns någonstans att gå, säger Erik Sköld, gymnasieelev som är här med kompisarna Daniel Strömbäck och Robert Larsson

- God mat och rejäla portioner, säger Arne Johansson som äter lunch här så ofta han har möjlighet.

NSD:s utsända hittar till och med ett internationellt inslag bland besökarna. Kate Reilly är utbytesstudent från Melbourne i Australien. Hon har blivit stamgäst på caféet under sin tid i Överkalix.

- Något ställe som detta finns inte i hemma, säger hon på engelska och ler.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om