Det var vid ett möte som nyligen ordnades av Lantmäteriet som beslut togs om att göra den 1,1 mil långa Storuddsvägen mellan byn Jockfall och Konibäcksudden till en gemensamhetsanläggning – en samfällighet som ägs och tas hand om av flera fastigheter. Samlat ansvar har tidigare saknats. Istället har plogning och enklare underhåll skötts av enstaka året runt-boende. Men framöver får alltså alla 38 fastigheter som Lantmäteriet har beslutat ska ingå i gemensamhetsanläggningen ansvar för vägen och underhållet.
– Jag tycker att det är helt fel. Gamla, sjuka och pensionärer tvångsansluts fast det bara är mark- och skogsägare som har vinning av en gemensamhetsanläggning. Det är ju för att timmerbilarna ska kunna köra som vägen måste lagas till. Samtidigt är det de som orsakar mest slitage, säger Thore Larsson, 68.
Gården som han och hans fyra syskon gemensamt äger ligger några tiotal meter in efter vägen och har funnits i släkten i tre generationer. Här bodde de tills skolor och jobb förde dem ut i världen. Själv lever Thore i dag i Kalmar:
– Jag brukar åka upp fyra veckor per sommar, mina systrar mer sällan. Tiderna och åldern lär väl göra det ännu glesare. Men ändå ska vi vara med och betala vägkostnaderna.
Totalt uppskattas dessa bli omkring 1,7 miljoner kronor: 1,4 miljoner för en upprustning enligt SCA:s budget och max 250 000 kronor i förrättningskostnader enligt Lantmäteriet. Fördelningen ska sedan ske utifrån ett system som förenklat innebär att fritidshusägare i början på vägen betalar minst, medan året runt-boende långt in efter vägen och skogsfastigheter debiteras mer. Vad Thortes summa blir vet han inte:
– Men på vissa håll har förrättningskostnaderna dragit iväg så långt över det som först sagts att pensionärer tvingas sälja sina fastigheter för att de inte kan betala.
Samtidigt är det inte pengarna som retar mest:
– Hur kan man tvångsanslutas till en samfällighetsförening som man inte vill vara med i fast vi har föreningsfrihet i Sverige? Hellre låter jag bli att köra en meter på vägen, säger Thore Larsson som nu tänker överklaga beslutet.