Temadagar i skogen
Kan man verkligen ta reda på hur högt ett träd är med hjälp av en vanlig penna? Hur känns det att ramla i vattnet från en kanot? Och vad är egentligen ögontröst? Det och många andra spännande frågor får sjuans och åttans elever i Överkalix svar på under två dagar i naturen.
Bättre än att ha vanliga lektioner, menade Strandskolans nya växtkännare om temadagarna ute i det fria. FOTO: MARIA ENGSTRÖM-ANDERSSON
Foto:
"Det var jättekallt"
- Ganska kul, tycker Robin Bjälmsjö som går i åttonde klass och förstås hunnit vara med ett år.
Han vet det årets sjundeklassare ska få lära sig när Kurt Larsson från Sveaskog kommer på besök: att det faktiskt går att mäta höjden på ett träd med hjälp av en penna och lite matematik, om man inte råkar ha ett mer exakt mätinstrument till hands. För åttorna står kanotpaddling på schemat. En av tjejerna har provat på hur det känns att trilla i.
- Vår lärare, Tord Henriksson, gjorde så att jag ramlade i vattnet när vi skulle gå iland från kanoten. Det var jättekallt, säger Linnéa Johansson, 14 år, men är inte argare än att hon kan skratta när den misstänkte förövaren gör ett tappert försök att försvara sig.
Ögontröst
Andra naturliga bitar vid samvaron i naturen är att jobba i grupp och att ta ansvar. Det visar sig när det blir dags för matlagning över öppen eld och, inte minst, vid tävlingen i tältresning som dock går riktigt, riktigt bra till slut. Andra aktiviteter är dragkamp, säckhoppning och - givetvis, i ett sådant här sammanhang - artkunskap. Det är här ögontröst kommer in:
- Det är en oansenlig, liten lila blomma, kan Strandskolans nya blomkännare berätta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!