Tandläkarkrisen: Nytt upprop efter fortsatt missnöje

Missnöjet kring neddragningen av Folktandvårdens verksamhet i Överkalix fortsätter att jäsa. Nu går flera partier ihop i ett upprop till Regionen. ”Om man tvingas åka 30 mil för att gå till tandläkaren, hur ska någon vilja bo här”, säger Kristina Olofsson (V).

Foto: Gunnar Westergren

Överkalix2020-12-14 19:15

Nyligen berättade NSD att sex föreningar med sammanlagt 1000 medlemmar samlats bakom ett upprop till Regionen. Orsaken är att Folktandvården i Överkalix har dragit ner öppettiden från två till en vecka i månaden – och nu endast tar emot barn, samt vuxna intygspatienter, exempelvis de som behöver specialistvård. I det nya uppropet, som hittills initiativtagaren S, M, SD och V ställt sig bakom, kräver fullmäktigepartierna att Region Norrbotten tar ett omtag, genast stoppar en bortforsling av tandläkarstolar, med full kraft fortsätter rekryteringen av tandläkare och – under tiden – omdirigerar tandläkare till orten. 

– Framför allt ska äldre inte fraktas runt, säger Leif Grape (M).

– Måste folk resa kan tandläkarbesöken blir färre och tänderna sämre, säger Roland Andersson (SD) och tillägger att fler resor även belastar miljön. 

Neddragningen har tidigare försvarats av regionen och Folktandvårdens ledningar med tandläkarbrist, att deras uppdrag gäller just de prioriterade grupperna – samt att omfördelningar krävs för att klara uppdraget i hela länet. Nu säger regionrådet Linda From (M) att uppdraget klaras i Överkalix, att inga tandläkarstolar fysiskt ska tas bort, att rekryteringen fortsätter – och att lokalt engagemang är bra: 

– Men oavsett hur många upprop som skrivs kan vi inte tillverka tandläkare över en natt.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!