Syndarna kan polisanmälas

Sopsyndare i Överkalix riskerar att bli polisanmälda. Detta efter att mängder av avfall har dumpats på ortens återvinningsstationer under sommaren.

ARBETE. Roger Larsson, Jonas Lundström och Hasse Engström, Samhall, ser till att det blir rent och snyggt kring återvinningsstationerna i Överkalix.  I sommar har de haft mycket att göra.

ARBETE. Roger Larsson, Jonas Lundström och Hasse Engström, Samhall, ser till att det blir rent och snyggt kring återvinningsstationerna i Överkalix. I sommar har de haft mycket att göra.

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2015-09-14 14:47

Under juni, juli och början av augusti har situationen varit som värst.

– När vi har kommit till en återvinningsstation har där kunnat stå tio-tolv sopsäckar fulla med hushållsavfall och kompostsopor. Sedan har där varit målarfärgsburkar och till och med utemöbler, säger Jonas Lundström.

Han är anställd åt Samhalls, det företag som har hand om städningen kring återvinningsstationerna i Överkalix på uppdrag av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Enligt honom och hans kollegor har de ibland bara hunnit åka från en station innan det har varit dags igen:

– Då har telefonen ringt om att där har varit fullt med sopor igen.

Detta innebär så klart en hel del merarbete. Men nedskräpning räknas också som ett brott. Så nu överväger FTI att göra en polisanmälan.

– Vi gör en polisanmälan när det kan leda till någonting; när vi har bra bevis. Som om en viss person eller ett visst företag har setts lämna saker. Tanken är att Samhalls som har städuppdraget i Överkalix ska samla information om nedskräpningen. Sedan är ju kommunen tillsynsmyndighet, säger Lars Hafvenström, regionchef på FTI.

I Överkalix fotograferas soporna på återvinningsstationerna innan de förs till Furunäsets Miljöcentral. Där gås innehållet igenom.

– Både privatpersoner och företag dumpar skräp. Men vi hoppas att det ska bli bättre nu, säger Jonas Lundström.

SOPIGT. Här är sådant som hade lämnats på en av återvinningsstationerna vid ett tillfälle i somras.
SOPIGT. Här är sådant som hade lämnats på en av återvinningsstationerna vid ett tillfälle i somras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om