Aborträtten har stärkts i ett 60-tal länder de senaste 30 åren, men det pågår strömningar i motsatt riktning. I juni 2022 drog högsta domstolen i USA tillbaka den nationella aborträtten och idag har 14 delstater nära totalförbud mot abort. Även i EU är frågan aktuell. I april röstade Europaparlamentet ja till att skriva in aborträtten i EU:s motsvarighet till grundlag. Men det kan bli svårt att få alla medlemsländer med sig, så att det blir verklighet. Bland de svenska parlamentarikerna var det enbart SD:s representant som inte röstade för.
Susanne Rogesund, 61, i Överkalix är en av få svenskar som driver frågan om ett abortförbud.
Hon tar emot i sitt hus vid foten av Brännaberget. Här bor hon sedan några år med sin pojkvän från Kalix. Fast att småländska Susanne först hittade hit hänger ihop med att hon ville studera länets laestadianism. I bagaget har hon hela 880 högskolepoäng från främst teologiska kurser – vilket motsvarar mer än sexton års heltidsstudier. Tre av uppsatserna har hon tryckt i bokform. Men något ”vanligt” jobb har hon inte haft på länge, förutom enstaka dagars vikariat i skolan:
– Jag har en stuga i Harads som jag hyr ut. Sedan har jag ju mina böcker, säger Susanne Rogesund.
Hennes politiska engagemang väcktes inför riksdagsvalet 2014 när hon upplevde att KD svek hjärtefrågan: att förbjuda abort, och hon hörde talas om Kristna värdepartiet. Ett miniparti som många knappast känner till och som bara fick 0,09 procent av rösterna vid riksdagsvalet 2022, men likväl lyckades skramla ihop 5 983 röster – något som närapå var en fördubbling jämfört med 2018.
Vid förra EU-valet 2019 fick partiet 1596 röster totalt, motsvarande 0,04 procent. Och i Norrbotten: 55 röster (eller 0,06 procent).
– Nu hoppas vi på ett bra resultat. EU-valet är lättare eftersom färre röstar. Det har hänt att små partier kommit in. Annars hoppas vi nå ut med vårt budskap att abort är fel, säger Susanne.
Sin uppfattning har hon haft ända sedan hon som 13-14-åring först hörde talas om begreppet av några klasskamrater. Enda gångerna abort accepteras av henne och partiet är om mammans liv är i fara:
– Men det är ju enstaka situationer. Däremot tycker vi inte att det är rätt om det skulle vara våldtäkt eller så. Vi tycker inte att man ska straffa det ofödda barnet. Det är ju i så fall våldtäktsmannen som ska straffas, säger Susanne.
Samtidigt menar Vårdförbundet att ett förbud inte skulle minska antalet aborter utan att de illegala aborterna skulle öka och kvinnor skadas och bli sjuka.
Vad tänker du kring det?
– Jag tänker att fostret är ju en egen individ. Det är ingen del av kvinnans kropp. Vår målsättning är ju nolltolerans mot abort.
Men om kvinnor dör eller blir sjuka. Är det värt priset?
– Jag tror inte att det kommer till det. Det är tråkigt att kvinnor inte vill ta emot barnen. Det är ju ingen självklarhet att få barn, säger Susanne.
Andra viktiga frågor för partiet är att skydda förföljda kristna och att ge polisen befogenhet att använda tårgas, gummikulor och vattenkanoner. Samt att tillåta hemskolning och införa en ”barnpeng” så att föräldrar kan vara hemma med sina barn. Susanne säger sig inte oroas för att det ska bli en kvinnofälla eller att barn i dysfunktionella familjer ska missas av samhället och fara illa:
– Föräldrarna måste ha kunskap själva för att undervisa. Jag tror inte att det är de sämsta hemmen som skulle välja det alternativet.
En tidigare huvudpunkt för partiet har varit att äktenskap bara är för man och kvinna. I den nya valbroschyren tas inte det upp. Men enligt Susanne kvarstår åsikten:
– I första moseboken står att gud skapade man och kvinna för att föröka sig. Vi väljer att stå för traditionen. Barn behöver trygghet och att kunna identifiera sig.
Hur tror du att de som lever med en partner av samma kön tänker och känner när de läser det här?
– De tänker väl att vi inte accepterar det, att vi inte tycker att det är rätt.
Att partiets åsikter är kontroversiella vet Susanne. Hon berättar om en man som vid en demonstration i Alingsås tyckte att hon och de andra abortmotståndarna skrämde barnen med sina plakatbilder på foster. Enligt henne slet han först bort ett märke från kläderna på en i gruppen och stampade på det. Sedan klippte han till samma demonstrant (”men inte så hårt”). Efteråt ska saken ha behandlats i domstol, där mannen frikändes.
Varför tror du era åsikter väcker så starka känslor?
– Jag tror att folk blir skuldtyngda för att de gjort aborter, känner skuld och skam över det, säger Susanne Rogesund.
Förutom Susanne Rogesund finns Bertil Funck från Piteå (plats fem) och Anne Bjernhagen, Piteå, (plats tio) med från Norrbotten på Kristna värdepartiets EU-lista.