Stenbrottet har visat sig så pass intressant att flera geologer har besökt platsen och genomfört mätningar och analyser. Två välkända geologiska tidningar har publicerat uppgifter om gruvan och flera intressenter från Europa har varit på besök.
Låg profil
Maritha Lindbäck, Lars Wennberg och Kent Bjälmsjö äger och satsar på stenbrottet.- Vi har alla andra jobb, så stenarna kommer vid sidan om. Åtminstone än så länge, säger Maritha Lindbäck, delägare.
Trots att verksamheten på LVB-mineral har pågått sedan 2002 är företaget relativt okänt i Sverige, till och med i Överkalix.
- Vi har hållit en låg profil och riktat in oss på den europeiska marknaden. Tanken har varit att sälja till glas- och porslinsindustrin, säger Lena Bjälmsjö.
Maritha Lindbäck säger dock att allt eftersom tiden har gått har företaget märkt att det är svårt att slå sig in på marknaden i Europa.
- Vi har bland annat levererat golvplattor till Spanien, stenar för färgsättning till Italien och flera provsändningar till porslinsindustrin. De frågar: När kan ni leverera? Men det går lite segt, eftersom vi har svårt att hitta någon som kan processen och tar fram massan åt oss.
Ryktet sprids
Däremot har ryktet om verksamheten nu börjat sprida sig i närområdet. Det har lett till att bland andra BDX i Boden har köpt en stor mängd gårdsgrus.- Vi har inte annonserat någonting och ändå är det många som hör av sig, och nu har vi bestämt oss för att satsa på en närmare marknad. Vi överger porslinet och satsar mer på betongelement, utsmyckningar och annat.
Utvecklingsmöjligheterna är stora. Men det gäller att ha tid och att börja marknadsföra sig och hitta bra samarbetspartners.
- Stenarna är också otroligt fina att dekorera med. Vi funderar på att börja sälja säckvis.
klara färger
Förra året anlände så en geolog från ett tyskt universitet. Hans uppgift var att inventera fyndigheterna av fältspat och kvarts i Norrbotten. Resultaten finns publicerade i den internationella skriften Industrial minerals.- Det känns otroligt att vara med i publikationen, säger Lena Bjälmsjö.
I tidningen finns en tabell som visar på fyndigheter i Norrbotten. Där nämns Isakberget i samma sammanhang som exempelvis gruvan i Nilivaara.
Geologens mätningar visar också att Isakbergets stenar ligger närmare ytan och dessutom har en mångdubbelt så stor reserv av såväl kvarts som fältspad som Nilivaara.
- Det här är verkligen en jättebra fyndighet. Kvalitativ och ren. Det är också ganska ovanligt att stenarna har så klara färger. Fältspaten är starkt rosa och kvartsen är vit. Det är inga färgblandningar i samma sten.
Stora högar
I den verksamhet som nu pågår har man hittills bara sprängt och krossat sten i det redan existerande dagbrottet. Trots det är högarna av sten i olika färger och storlekar enorma på området.Det verkar också som om intresset för stenar har smittat av sig. Lena och Kent Bjälmsjös dotter Catrin Bjälmsjö samlar på stenar.
- Jag tycker att de vita är finast. Jag har en stensamling i mitt rum, vid fönstret, säger Catrin Bjälmsjö.
FAKTA/ KVARTS OCH FÄLTSPAT
Kvarts: Är vit eller genomskinlig.
Fältspat: Är röd eller rosa.
Stenarna har många användnings-områden, både enskilt och tillsammans, som trädgårds-dekorationer, utsmyckningar,
runt husgrunder, betonggjutning, bordsporslin, glas och fiberoptik.
Källa: LVB-mineral