Därför pågår en febril aktivitet bakom ishallen med att göra spångar, böja pålar till taket och tillverka andra saker som ska ingå i stenåldersbyn. Det sprider sig en härlig tjärdoft över området från de nybehandlade spångarna.
Projektet ger sysselsättning åt ett 20-tal ungdomar som har fått sommarjobb under handledning av Jonas Karlsson och Håkan Andersson.
- Jag och Håkan har tagit fram det här konceptet för att mer åskådliggöra hur det såg ut. Besöker man Lillberget syns mest bara gropar i marken, säger Jonas Karlsson som också tror att när människorna först tittat här så åker de sedan till ursprungsplatsen.
Förutom att tillverka hyddor så har en hel del spångar byggts som kommer läggas ut där boplatsen ska byggas upp, söder om fotbollsplanen.
SYR KLÄDER
Projektledare är Gunilla Lindbäck och hon håller till på Vuxenskolan och syr bland annat kläder i skinn, företrädesvis renskinn eftersom sälskinn är så dyrt. Till sin hjälp har hon några ungdomar. De syr med sentråd för att det ska bli så realistiskt som möjligt.- Finns inga kläder från den här tiden och därför försöker vi titta i böcker och vi har fått göra en hel del bakgrundsforskning. Men vi har också lånat kläder från Vuollerim för att ha som modeller, säger Gunilla Lindbäck.
Totalt ska de sy upp sex hela dräkter.
- Men vi ska också tillverka smycken, säger Maria Nilsson som är ungdomspraktikant.
UNIK
Lillberget är smått unik i Sverige. Den och några boplatser ytterligare i Överkalix kommun, är de enda kamkeramikboplatser i Sverige.- Motsvarande finns i Kiirikki, nära Uleåborg i Finland och de har 75 000 besökare per år, berättar Jonas Karlsson.
En del material har hittas vid utgrävningarna i Lillberget. Det mest kända föremålet är krukan som finns på Historiska museet i Stockholm. Önskedrömmen hade varit att få tillbaka föremålen med krukan i spetsen till Överkalix.
- Det kan bli svårt men vi kanske kan göra en kopia av den, säger Jonas Karlsson.
FORTSÄTTNING?
I juni 2007 ska första etappen med sju hyddor stå klart och tanken är att locka turister. Men även att hålla kurser och bedriva konferensverksamhet i samarbete med andra aktörer.- Detta är första fasen. Hur fortsättningen ser ut vet vi inte, men det finns idéer, säger Jonas Karlsson och Håkan Andersson.