Sommarstuga offer för lågorna

Vid 13.30-tiden på måndag utbröt en brand i en stuga i Tansjärv, cirka två mil utanför Överkalix. En stuggranne kände röklukten och larmade räddningstjänsten.

Plåttaket på entrédelen rasade in. En traktor fick lyfta undan det rasade taket för att brandmännen skulle kunna ta sig in för att slutföra släckningsarbetet.

Plåttaket på entrédelen rasade in. En traktor fick lyfta undan det rasade taket för att brandmännen skulle kunna ta sig in för att slutföra släckningsarbetet.

Foto:

ÖVERKALIX2009-07-21 06:00
- Han har stugan på andra sidan sjön och kör alldeles förbi vår när han ska åka till sin, säger Mikael Larsson som äger den nerbrunna stugan.
Själv var han och hustrun Maria Larsson precis på väg till sitt sommarställe och anlände bara minuter efter att branden startat.
- Familjen har ägt stugan sedan 1968 och vi brukar vara här allt vi kan. Kvällar, helger och semester, berättar en tagen Mikael Larsson.
Inte mycket kvar
I dag är det Larssons första semesterdag och familjen skulle flytta in i stugan. Nu finns inte mycket kvar och några minnen eller saker från stugan går inte att rädda.
- Det är det som är värst. Vi har precis hittat några nycklar så att vi kan ta oss in i sovstugan och bastun, säger han.
De närliggande byggnaderna ligger en bit bort och hotades aldrig av branden.
När räddningstjänsten anlände syntes inte mycket av eldhärden, utvändigt.
- Ägarna måste ha anlänt precis i starten av brandförloppet. Branden har börjat i entrén , troligtvis invändigt. Men sedan spred den sig mer in mot själva stugdelen, säger jourhavande befäl Robert Larsson.
Stugans entrédel rasade samman i branden och grannen Bengt Nilsson anlände med traktor för att lyfta upp det rasade plåttaket. Brandmännen kunde då ta sig in och fortsätta släckningen.
Vid 15-tiden var branden under kontroll och eftersläckningsarbetet i golvets och takets isolering inleddes.
Gasolflaskor
Vad som orsakade branden kan Robert Larsson inte säga. Inte heller Mikael Larsson har någon idé om vart det startat.
- Eftersom det står gasolflaskor där så vågade vi inte gå närmre förrän brandkåren kom, säger han.
Nu hoppas han på en betydligt bättre fortsättning på semestern.
- Värre kan det knappast bli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om