Redan på infartsvägen står det klart att Furunäsets miljöstation inte är en miljöstation som alla andra. I skogen på en stor sten välkomnas besökarna av ett långnäst troll och en gris i porslin. Väl inne på området där folk kan lämna avlagda prylar för återvinning eller deponi dyker sedan mjukisdjur, prydnader och märkliga pryttlar upp på alla möjliga och omöjliga ställen.
Vad sägs om en uppstoppad vessla vid kärlen för trasiga glödlampor? Eller ett gökur bland udda skyltar och tygfjärilar på väggen till butiks- och personallokalen?
– Många som kommer hit ställer sig bara och tittar sig omkring. Men de flesta verkar tycka att det är jättekul, säger Erik Hjelm, 40.
Bakom de udda dekorationerna står han och kollegorna Anders Matsson, 57 och Andreas Nilsson, 53. Alla tre jobbar på återvinningen, och tillsammans berättar de hur det hela startade som ett internt skämt för ett par år sedan.
– Det är oklart vem som ville skämta med vem. Men sedan växte det, och då har vi märkt hur uppskattat det är, säger Anders Mattsson.
I våras och somras då många passade på att städa ur sina gömmor och miljöstationen var särskilt välbesökt blev överraskningarna snabbt något av en snackis bland Överkalixborna. På sociala medier postades gillande inlägg.
– Nu börjar många som kommer hit med att se ifall vi har satt upp något nytt. En del besökare tar foton, säger Anders Mattsson.
Han och de andra tillägger att ”moroten” är just att göra människor glada:
– Det gör jobbet roligare. Man blir själv glad, säger Andreas Nilsson.
”Installationerna” består enligt trion av saker som lämnas in till stationen, de flesta trasiga eller svårsålda av någon annan anledning. Pyntandet utförs sedan på raster eller när tid finns. Inte sällan läggs lite extra krut på att hitta finurliga placeringar. Högt uppe i ett träd, dold bland grenarna, huserar till exempel numera en brun mjukisbjörn.
Vad säger er chef?
– Han menar väl att vi får hållas så länge det inte spårar ur helt, säger Andreas Nilsson med viss munterhet.
Vad händer om någon vill köpa grejerna?
Anders Mattsson skrattar:
– Då klättrar vi upp och hämtar det. Allt är till salu.