SMHI om hagelskuren: "Inte jättevanligt"

Det krävs ganska specifika förhållanden för att få till hagel, framförallt stora hagel. Det säger meteorolog Viktor Bergman på SMHI.

"Jag tror inte det är speciellt vanligt", säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI om hagelskuren i Överkalix – i värmen.

"Jag tror inte det är speciellt vanligt", säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI om hagelskuren i Överkalix – i värmen.

Foto: Katarina Nilsson

Överkalix2024-06-02 19:17

Paret Katarina och Roger hade satt sig på altanen i Överkalix i lördags, när himlen plötsligt öppnade sig och kraftigt regn övergick till stora hagel.

”Det blev helt vitt och dånade på taket som det aldrig gjort förr”, säger Katarina Nilsson som fångade väderdramatiken på film.

Den senaste tidens värme i Norrbottens län kan vara en bidragande orsak till hagelskuren, åtminstone kan det vara en del av förklaringen. 

Det som krävs är en instabil luftmassa, förklarar meteorologen Viktor Bergman. Uppåtstigande luft, framförallt i högre delarna av atmosfären, kan bilda iskristaller i regnmolnen.

– Det som händer om du har tillräckligt kraftiga uppåtvindar är att det blir isbollar, väldigt små från början. Om de hålls kvar tillräckligt länge i molnen blir de hagel och när de blir för tunga faller de ur molnen. Har vi inte tillräckliga uppåtvindar blir iskristallerna inte så stora och då kanske de hinner smälta innan de når marken. Då får vi kraftigt regn i stället, säger han.

– Har du kraftig uppvärmning vid marknivå, då får du lätt de här instabila förhållandena.

I maj månad var det nära nya värmerekord i Norrbottens län.

Den 27 maj hade Pajala +27 grader varmt. Nära majrekordet, som är +28 grader, vilket det varit 2013 och 1971.

Mätstationen Paharova väster om Pajala, och norr om Överkalix hade +28,6 grader varmt i måndags, den 27 maj, enligt SMHI. Det är tangering på högsta temperaturen från 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!