- Under hela fjolåret genomförde vi ungdomssatsningar - till exempel orienteringskurser och olika utbildningsalternativ. Vi har också fått ut en hel del ungdomar i arbete, men inte tillräckligt många, säger Ola Bergström.
Svag arbetsmarknad
Eftersom arbetsmarknaden i Överkalix kommun är svag för ungdomar tvingas arbetsförmedlingen att kolla upp vad grannkommunerna har att erbjuda. Ola Bergström är orolig för hur detta ska drabba kommunen på lång sikt.- Det finns risk för att kommunen dräneras på ungdomar. Om för många unga flyttar från kommunen blir det problem att försörja vården i framtiden, säger han.
Ett av problemen ligger i att arbetsförmedlingen inte kan ge någon som är under 20 år en yrkesutbildning. De tvingas i stället vänta tills de har åldern inne.
- Det är destruktivt att tvingas stå och vänta tills man blir behörig. Våra politiker måste slå näven i bordet och ge Ams i uppdrag att ändra regelverket, säger Bergström.
Hård konkurrens
Bristen på personal inom vården skulle enligt Ola Bergström kunna lösas genom att ungdomar med treårigt gymnasium blev garanterade en anställning där.- Men vården ger inga anställningsgarantier och därför väljer ungdomarna bort jobb där. Det måste till andra medel än de vi har för att lösa problemet med ungdomsarbetslösheten, säger Ola Bergström.
Landstingets inscanningscentral som placeras i Överkalix har gett de arbetslösa lite hopp. Men konkurrensen är hård - minst 250 personer har sökt de cirka 40 jobb som erbjuds. Rekryteringsarbetet börjar inom kort, men inga tjänster är vikta för de rekordmånga unga och arbetslösa.