Skolstarten firas med grillfest

Skolstartstider – det firas på ett annorlunda sätt i Överkalix. Med grillfest för alla elever i den kommunala grundskolan.

FEST.  Julia Edenberg, Jasmine Tennlöv, Alba Öjercrantz, och Albin Engström.

FEST. Julia Edenberg, Jasmine Tennlöv, Alba Öjercrantz, och Albin Engström.

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2015-08-21 20:38

Sommarvärme, spridda skratt och en härlig doft av barbecue i luften. Är det måntro någon sen semestergrillare som är i farten? Icke. Tvärtom är det eleverna och lärarna vid den kommunala grundskolan i Överkalix som firar att vardagen och den nya skolterminen sparkade igång i torsdags.

– Jag önskar det vore så här varje dag, säger tredjeklassaren Albin Engström, 9 år.

– Mmm, vad gott, tycker jämngamla skolkompisen Alba Öjercrantz.

Omdömen för mat från skolans barnbespisning? Javisst. På fredagens skolmeny i Överkalix står marinerad och grillad kyckling som tillagas direkt ute i det gröna av skolans kockar. Och på det blomsterprydda buffébordet: potatissallad, husets egen currydressing, en salladssymfoni av olika sorters grönt – och isvatten i en äkta, gammaldags mjölkkruka som dagen till ära prytts med festliga guldband.

Det smakfyllda initiativet kommer från skolans kökspersonal:

– Vi tycker att man ska fira när skolan börjar, inte när den slutar. Sedan ser vi ju barnen som våra gäster. De ska ha lite guldkant ibland, säger kommunens kost- och lokalvårdschef Jeanette Hademalm Berg.

Enligt henne tycker såväl kökspersonal som andra inblandade att det är väl värt extrajobbet:

– Vaktmästarna har till exempel varit så hjälpsamma och klippt gräset och hämtat bord från Svartbyn för att vi ska kunna sitta ute. Utan deras hjälp skulle vi inte ha kunnat ordna det här.

Att grillfesten kan genomföras beror dessutom på eleverna själva. Det slängs nämligen betydligt mindre mat på skolan än tidigare, vilket innebär minskade inköp och att de sparade pengarna kan användas till annat.

– Skolan har ett matråd med elevrepresentanter från varje klass från fyra till nian. De har fått komma med förslag hur man kan minska svinnet, och det har gett resultat, säger Jeanette Hademalm Berg.

Totalt minskade tallrikssvinnet under fjolåret med tio kilo per dag eller femtio kilo i veckan, till ungefär tolv kilo bortslängd mat om dagen istället för 22-24 kilo.

Receptet? Barn och skolpersonal påminner varandra om att inte lasta på för mycket mat på tallriken och när inte så mycket mat slängs vankas belöningar. Som den här grillfesten.

Vilken uppskattas av 8-åriga Alma Isaksson. Fast enligt henne är det inte bara grillandet som gör det roligt att börja skolan igen, utan även kompisarna:

– Och att få visa sin nya skolryggsäck.

SKOLSTART. Alma Isaksson tog av den goda maten som Eva Bergström serverade.
SKOLSTART. Alma Isaksson tog av den goda maten som Eva Bergström serverade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om