Skogsägarnas krav: älgjakt i januari

Nu kräver skogsägare i Överkalix att få jaga älg i december och januari. Vännäsbergets viltvårdsområde ska skicka en skrivelse till länsstyrelsen.

Foto: Sergei Grits

ÖVERKALIX2014-08-22 09:00

Anledningen är de stora älgbetesskador som under flera års tid drabbat området.

– Det är enorma skador. Det går i princip inte att få upp någon skog här, säger Åke Lindstedt, markägare.

Markägarna har gått ihop om en motion som de lämnat in till viltvårdsområdet, som i sin tur ska skriva till länsstyrelsen.

NSD har tidigare i veckan berättat om projektet med GPS-märkta älgar, som går ut på att kartlägga älgarnas vandringar. Projektet har lett till att tilldelningen i områden norr om Överkalix, exempelvis Korpilombolo, har ökats kraftigt. Detta eftersom älgarna på vintern vandrar söderut i jakt på bete.

– Vi har 25 älgar att skjuta i vårt område och jakten slutar sista november. Men de älgar som gör skada, de kommer hit i december i stora flockar. Förra vintern räknade jag till 36 på ett ställe. Gången efter var det 19, säger Åke Lindstedt.

Han menar att det inte räcker med att tilldelningen ökats i trakterna norr om Överkalix.

– Jag kommer själv från Teurajärvi i Korpilombolo och jag vet hur det ser ut där. Helvete, medelåldern bland jägarna är 75 år. Det är inte bara för dem att skjuta en massa fler älgar. Vi måste få tillåtelse att skjuta älgarna på plats, säger Åke Lindstedt.

Är det inte risk att älgstammen tar stryk om ni får tillåtelse att jaga på vintern?

– Nej, det är ingen skillnad. De kommer nämligen att svälta ihjäl annars. Det finns inte tillräckligt med mat, jag kan visa dig områden som är som en öken.

Hur är det med det etiska då, älgkorna bär ju på foster som är ganska långt gångna?

– De bär ju på foster i slutet av november också. Och i Västerbotten går det ju bra att jaga i januari.

Erik Gustavsson, enhetschef för naturresurs- och rennäringsenheten vid länsstyrelsen, vill inte spekulera i hur myndigheten ska ställa sig till kravet.

– Nej, jag kan inte ge något svar. Det som gäller är att viltförvaltningsdelegationen fattat beslut om jakttider och att tilldelningen ökats i områden där man bedömt att man ska sätta in stöten för att få bukt med det här problemet. Finns det fog kan det bli tal om skyddsjaktsåtgärder. Men att skjuta någon enskild älg löser inte problemet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om