Ellenor Bergström är från Luleå och bor med sambon Bo Larsson och barnen Adrian, fyra år och Edgar, två och ett halvt år, i en villa i Överkalix.
Innan de fick barnen arbetade hon som personlig assistent och totalt sett har hon ungefär sex års anställningstid vid Överkalix kommun.
Den tiden utökas hela tiden eftersom hon alltjämt "springvickar" inom vården och omsorgen, med alla från flyktingar till åldringar.
Arbetet som personlig assistent, med tjänstgöring alla tider på dygnet, är dock svårt att förena med sambons jobb som innebär viss jourtjänstgöring.
Det finns ingen kommunal barnomsorg kvällar, nätter och helger i Överkalix kommun.
– Jag kan tänka mig att pendla till jobb dagligen, jag söker jobb även i Kalix och Övertorneå kommuner, och jag söker alla jobb jag kan få. Jag jobbar en hel del och hoppas att det ska leda till åtminstone längre vikariat, säger Ellenor Bergström.
Deltidsjobb 36 mil bort
Arbetslöshetsförsäkringens krav har skärpts, dels avseende den arbetssökandes aktivitetsnivå och rapportering men också avseende var den arbetssökande ska vara beredd att ta ett jobb.
– Jag har blivit anvisad att söka 75 procents tjänst som lokalvårdare i Umeå, en annan gång fick jag tips om jobb tre timmar i veckan på annan ort. Jag ska söka alla jobb jag kan söka, i hela landet, att jag är småbarnsförälder är ingenting som det tas någon hänsyn till, säger Ellenor Bergström som betonar att hon inte är kritisk gentemot arbetsförmedlarna - de följer det regelverk de är är ålagda att följa - men är desto mer kritisk gentemot lagstiftarna.
– Det är inte hälsosamt för så här små barn att ha en mamma som jobbar borta på veckorna och kommer hem "på besök". Hur blir det med barnens trygghet och stabilitet? Vad händer med familjen? Min pappa var snickare och jobbade borta ibland och jag saknade honom mycket och när jag och min syster var större studerade min mamma i Umeå och kom hem på helger och lov och det var väldigt jobbigt, säger Ellenor Bergström.
"Jag gör så gott jag kan"
Siv Larsson är Ellenor Bergströms svärmor och hon tycker att kraven på de arbetssökande är orimliga och att det är förkastligt att ta en mamma från två små barn.
Hon har skrivit ett brev om detta till arbetsmarknadsministern (se artikel här intill), om problemen regelverket orsakar, och önskar att den här frågan ska bli en valfråga.
Ellenor Bergström och Bo Larsson är överens om hur de ska hantera situationen.
– Jag gör så gott jag kan, jag fortsätter arbeta så ofta jag får och om jag blir avstängd för att jag inte vill bo borta från min familj hela veckor, då får vi hantera det. Vi klarar oss på Bosses lön om jag blir avstängd, om vi måste göra det, säger Ellenor Bergström som tillägger att än mer utsatta är ensamstående och familjer beroende av två inkomster som inte kan göra det valet.
– Jag har varit arbetssökande sedan oktober år 2012, dess för innan var jag föräldraledig med barnen i tre år, jag jobbar ganska mycket och ändå "jagas" jag. Det leder till en enorm inre stress och sömnproblem och jag brukar fundera på om lagstiftarna verkligen vet vad arbetsmarknadspolitiken leder till, säger Ellenor Bergström.