Segsliten strid om duschstol

Tomas Karlsson i Grelsbyn är besviken på byråkratin i vårdapparaten. Han är rullstolsbunden men nekas en fungerande duschstol.- Dom verkar tycka att jag får skylla mig själv, säger Tomas Karlsson.

Tomas Karlsson vill klara sig själv så långt det går. Den 27 år gamla duschstolen är lappad och lagad men han vägras en ny som passar hans behov.  FOTO: bosse johansson

Tomas Karlsson vill klara sig själv så långt det går. Den 27 år gamla duschstolen är lappad och lagad men han vägras en ny som passar hans behov. FOTO: bosse johansson

Foto: bosse johansson

ÖVERKALIX2008-09-23 06:00

Vid en trafikolycka 1977 fick Karlsson en ryggmärgsskada som gjorde honom förlamad från midjan och nedåt.
Han har alltid satt en ära i att försöka klara sig själv men senaste fyra åren har han haft personlig assistans, elva timmar per dygn.
Dessförinnan klarade han sig med hemtjänst, två timmar per vecka. Duschstol fick han för 27 år sedan då han bodde i Umeå.

Samma gamla stol

– Då jag flyttade till Överkalix 1990 tog jag med mig stolen och den har fungerat jättebra, säger Tomas Karlsson.
Men åren tar ut sin rätt och det gäller även duschstolar – har Karlsson tvingats konstatera:
– Stolen är skrot, färdig för pension, och så har det varit i tio år. Assistenterna har lagat den flera gånger.
Senaste åren har Tomas Karlsson upplevts besvärlig av dem på landstinget som beslutar om duschstolar.
– Jo, jag är besvärlig. Men jag vill klara mig själv och det borde vara en rättighet.

Sittsår

Duschstolen är ett viktigt hjälpmedel även i andra situationer, till exempelvid vid toabesök. Den stol han fick i februari 2007, Closzitt, visade sig inte hålla måttet.
– Det skulle ta sex veckor att specialanpassa Closzitt. Men det tog ett år och ändå är den oanvändbar. Stolen är för hög och för hård, jag får sittsår om jag sitter på den.
Dessutom är duschstolen omöjlig att hantera för Tomas Karlsson:
– Den går för tungt så jag missar toalettstolen. Man kommer inte åt att torka sig och sköta hygienen. Dessutom borde duschstolen vara lätt att ta med sig, om jag vill fara ut och resa.

Lämplig stol återkallad

Tomas Karlsson har förgäves bett att få en annan duschstol som finns på marknaden. Stolen som heter Trident är testad och godkänd av Hjälpmedelsinstitutet.
– 2005 hade jag hemma Trident, stolen som jag vill ha. Men då var jag nyopererad och kunde inte prova den. Det var en provstol som dom tog tillbaka efter tre veckor.
– Dom verkar tycka att jag får skylla mig själv. Jag måste ha Closzitt, trots att den är oandvändbar för mig. Någon måste lyfta mig till duschstolen, sedan skjuta mig till toaletten och hjälpa mig där. Det skulle inte behövas med Trident.

Sitteamet inkopplat

I ett brev från Överkalix vårdcentral i april 2008 fick Tomas Karlsson beskedet att ärendet med duschstol var avslutat, från landstingets sida:
”Vi har inte möjlighet att tillmötesgå ditt önskemål om ytterligare utprovning av duschstol”, skrev arbetsterapeuten Agneta Karlsson, sjukgymnasten Tom Nyberg och verksamhetschefen Eva Andersson.
Även landstingets ”sitteam”, specialister i Luleå, har varit inkopplade i fallet med duschstolen.
– Det är byråkratiskt till max, säger Tomas Karlsson. Jag har föreslagit ett tiotal modeller som jag fick fram på Internet, på en timme. Det är mest amerikanska modeller men landstinget säger att stolarna inte är godkända.

Mycket mer än pengar

– Det handlar om min personliga integritet. Jag tappar den lilla styrka jag har om jag inte får använda musklerna, att bibehålla muskelmassan är väldigt viktigt.
Ibland har Tomas Karlsson funderat på att strunta i landstinget och fixa stolen själv:
– Dom sa att jag skulle beställa en Trident-stol själv men det vägrar jag. Det handlar inte om pengar från min sida, det är mycker mer än så.
Arbetsterapeuten Agneta Karlsson vill inte kommentera ärendet i NSD, trots att Tomas Karlsson gett henne rätt att häva sekretessen.

Enligt Tomas Karlsson har det gått prestige i ärendet?

– Jag vet inte vad han menar med det. Prata med min högsta chef, Eva Andersson, säger Agneta Karlsson.
NSD har inte lyckats nå Eva Andersson för en kommentar.
Tomas Karlsson har inga planer på att ge upp:
– Jag ska prata med diskrimineringsombudsmannen, höra om dom kan hjälpa mig. Jag har min fulla rätt till fungerande hjälpmedel och det ska landstinget hjälpa mig med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om