Sämre vård för äldre

Uppsägningarna av de 24 undersköterskorna minskar antalet vårdpersonal i Överkalix med drygt tio procent. Trots att 90 procent av arbetsgruppen blir kvar kommer vården och omsorgen att försämras.

Socialchefen Jan-Erik Nilsson ser vården som ett framtidsjobb. Detta fastän kommunen av ekonomiska skäl tvingats avskeda 24 undersköterskor. FOTO: bosse johansson

Socialchefen Jan-Erik Nilsson ser vården som ett framtidsjobb. Detta fastän kommunen av ekonomiska skäl tvingats avskeda 24 undersköterskor. FOTO: bosse johansson

Foto: bosse johansson

ÖVERKALIX2009-08-06 06:00
- Påverkan blir det och någon kvalitetsutveckling blir det inte, säger socialchefen Jan- Erik Nilsson.
Som NSD skrev i går informerades de 24 berörda undersköterskorna om sin uppsägning under gårdagen. Förutom förtvivlan över att förlora arbetet förstår de inte vilken slags vård och omsorg som kommunen kommer att kunna erbjuda.
Inga sänkta avgifter
- En kraftig reduktion blir det på något sätt. Bland annat påverkas naturligtvis arbetsmiljön och möjligheten till vårdåtaganden minskar, säger Jan-Erik Nilsson.
Ännu har inte anhöriga eller brukarna informerats om hur indragningarna konkret kommer att märkas och några sänkta avgifter för brukarna blir det inte.
- Vi måste på något sätt organisera det på varje äldreboende, säger Nilsson.
Några större indragningar på tjänstemannanivå inom förvaltningen blir det inte.
- En biståndshandläggartjänst är redan insparad. Sedan vakanshåller vi vissa administrativa tjänster. Barnledigheter eller andra längre ledigheter som vi inte fyllt upp, berättar Jan-Erik Nilsson.
24 uppsagda undersköterskor går i höst hem från sina arbeten. Samtidigt sätter sig åtta undersköterskestudenter vid skolbänken, med skriftliga intyg där de garanteras jobb i kommunen.
Hur kan det vara så?
- Där måste jag vara självkritisk eftersom det är jag som undertecknat intygen. Men då det gjordes kunde vi inte förutse bankkrisen och hur den utvecklingen skulle påverka oss, säger Nilsson.
- Men det var inte välbetänkt och är ett stort dilemma. Jag hoppas att vi kan fullfölja och tackla det på något sätt.
Den ena gruppen elever står färdigutbildade 2010 och den andra 2011. Om läget då ser ut som nu kan det bli tal om att de sägs upp lika fort som de anställs.
Trots denna nedåtspiral ser socialchefen vårdyrket som ett framtidsjobb.
Behov av personal
- Om man ser på de kalkyler vi gjort kommer det att behövas mer personal inom några år. Genom naturliga pensionsavgångar kommer vi att fram till 2016 ha tappat 30 procent av personalgruppen. Gruppen äldre, över 80, kommer däremot att vara lika stor.
- Paradoxalt nog kommer vi då att ha ett stort behov av personal.
Till de som nu tappar jobben ger Jan-Erik Nilsson rådet att utbilda och vidareutbilda sig.
- Många har inte grundutbildningen. Om man vill jobba inom vården i framtiden kan den här besvärliga tiden nyttjas till utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om