Enligt honom kommer samebyn därför att fortsätta ha sina renar i området:
– Det är ju en skogskyrkogård. Ändå finns det inte ens en kyrkogårdsmur överallt.
Gunnar Johansson säger att kyrkogården egentligen skulle ha stängslats in när den nya delen byggdes för ett tjugotal år sedan – vilket församlingens ordförande Sven-Erik Eklund inte säger sig känna till.
Gunnar Johansson menar att samebyn varken har skyldighet eller råd med en sådan investering:
– Vi följer rennäringslagen, och enligt den är vi skyldiga att ersätta för de skador som renarna gör. Så till våren när snön har smält bort ska vi se vad de orsakat.
På ett seminarium i Överkalix diskuterades nyligen att renens vinterbetesmark har minskat med sextio procent sedan 50-talet på grund av skogsbruk, gruvor, turism och vindkraftssatsningar.
Är det därför renar kommer in på gårdar och i tättbebyggda områden?
– Säkert. Vi har ju mycket mindre mark. Sveaskog har totalavverkat alla granskogar, och saltningen av E10 gör att vi inte kan nyttja markerna väster om Kalixälven för att renarna far ut på vägen, säger Gunnar Johansson.
Gunilla Madré på Länsstyrelsen får samma fråga:
– Det kan jag inte svara på. Men det låter ju logiskt. Renar är ju som alla andra djur och tar sig dit det finns mat. Så finns det mindre lavskog söker de sig till andra ställen. Sedan beror det ju också på var man släpper dem, säger Gunilla Mandré.