Samarbete ska ge mer lax i Kalix älv

Många hade hoppats på ett bra laxår i Kalix älv, tack vare drivgarnsförbudet i Östersjön.Men ökningen har uteblivit och nu börjar tålamodet tryta.- Vi måste få upp mer lax i älven. Det är viktigt för att få en levande landsbygd, säger Mikael Johansson i Ansvar-Polcirkeln fiskevårdsförening.

Fiskerättsägare och entreprenörer från Jockfall till Rödupp samarbetar för att få mer lax i älven. Knästående Emilia Martewicz. De övriga är Mikael Johansson, Åke Lindstedt, Robert Eriksson, Hans-Erik Nilsson, Sverker Forsén och Ingemar Larsson.      FOTO: BOSSE JOHANSSON   FOTO: bosse johansson

Fiskerättsägare och entreprenörer från Jockfall till Rödupp samarbetar för att få mer lax i älven. Knästående Emilia Martewicz. De övriga är Mikael Johansson, Åke Lindstedt, Robert Eriksson, Hans-Erik Nilsson, Sverker Forsén och Ingemar Larsson. FOTO: BOSSE JOHANSSON FOTO: bosse johansson

Foto: bosse johansson

ÖVERKALIX2008-10-18 06:00
När NSD besöker Jockfallsområdet för att summera årets laxuppgång visar det sig att besvikelsen - men även kampviljan - är stor.
Inte minst bland dem som har planer på att satsa på sportfisketurism.
-  Många i älvdalen har investeringsplaner - privatpersoner, företag och föreningar. Men det krävs mer lax i älven, annars får vi inte avkastning på våra pengar. Det har bara gått 7 000 laxar genom trappan i Jock, men det finns potential för 30 000 - 50 000, säger Mikael Johansson.
Goda fångster vid kusten
Från och med i år tillämpas drivgarnsförbudet fullt ut i Östersjön. Tillgången på vildlax har därför ökat markant i Bottenviken och enligt samstämmiga uppgifter har det gjorts goda fångster vid kusten.
I de stora vildlaxälvarna Kalix älv och Torne älv har förbättringen däremot varit marginell.
Robert Eriksson i Jockfall, som fiskat lax i 50 år, har varit med om både bra och dåliga år.
- Det varierar. Tidigare fanns det många fasta fisken från Kalix och hit, men i dag finns det inga sådana fisken, ändå är det färre laxar. Det måste bero på att yrkesfiskarna fått bättre redskap. Nog måste de få fiska vid kusten men man borde ha mer restriktioner, längre fiskeförbud.
Hembygdsfesten
Det är en uppfattning som många i älvdalen delar.
- Vi får ju inte använda nät i älven. Varför får de då fiska med nät och fasta redskap vid kusten, undrar Emilia Martewicz i Ansvar-Polcirkeln fiskevårdsförening.
Hans-Erik Nilsson påminner sig då Jocks byamän blev förbjudna att fiska med nät.
- Det var i början av 90-talet och vi fick inte ett öre. Byamännen kunde få 300-400 laxar per säsong, det gav samfälligheten en inkomst som delades ut. Det var en form av näringsverksamhet men vi blev överkörda totalt. I dag får vi bara dra upp några laxar till hembygdsfesten.
"Samarbete gynnar alla"
Budskapet från Jockfallsområdet är att laxen måste tillåtas vandra upp till lekområdena i älven.
- Laxen måste få en passage, det är det viktiga. Vi sträcker ut handen till yrkesfiskarna, samarbete gynnar alla. Det blir mer lax åt alla när laxen får reproducera sig, säger Mikael Johansson.
Sverker Forsén i Ansvar-Polcirkeln fiskevårdsförening nämner Byske älv som exempel:
- Där har man löst in fisken vid mynningen. På det sättet har man fått mer lax i älven och det har gett eko i fiskepressen. Kalix älv med sin unika genuppsättning har ännu bättre förutsättningar, storvuxen lax lockar sportfiskarna.
Den starkes rätt
Ansvar-Polcirkeln fiskevårdsområde hoppas kunna ta vara på de unika kulturmiljöerna vid älven.
- Sportfisket är navet. Det finns få halmstrån i älvdalen och sportfisketurismen är bland det viktigaste, säger Mikael Johansson.
- Den svage blir mest utsatt. Där det finns mycket folk har man rätten på sin sida, tillägger Sverker Forsén.
Fiskerättsägare och entreprenörer från Jockfall till Rödupp ska bilda en arbetsgrupp.
Uppvaktar jordbruksministern
- Då blir vi starka tillsammans. Vi hoppas även på jordbruksminister Eskil Erlandsson. Han är en stark man och vi har planer på att uppvakta honom. Vi måste få prata med någon som har makt, annars är vi maktlösa, säger Mikael Johansson.

Fotnot:
NSD återkommer inom kort med kommentarer från bland annat Fiskeriverket. Då räknar vi med att även kunna presentera statistik beträffande årets laxfångster i Kalixälven och vid kusten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om