Sabotage kostar miljoner

- Ett attentat mot mig, min familj, mina företag och hela näringen.Micael Granström summerar skadegörelsen på hans fiskodlingar.Hundratusentals fiskar har släppts ut ur sina burar och värden för mångmiljonbelopp har gått förlorade.

Andreas Broman och Micael Granström konstaterar att stora mängder odlad fisk i det vilda beståndet orsakar problem.FOTO: Lotta Nilsson

Andreas Broman och Micael Granström konstaterar att stora mängder odlad fisk i det vilda beståndet orsakar problem.FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

ÖVERKALIX2010-08-19 06:00
Micael Granström driver fiskodlingar i Miekojärvi i Överkalix kommun, i Piteå och i Gallejaur i Skellefteå kommun.
- Det är ett litet familjeföretag.Jag och min familj har byggt upp det här sedan början på 1980-talet, säger Micael Granström.
- Jag har aldrig varit med om någonting liknande och just nu orkar jag inte tänka på framtiden, på om jag ska orka fortsätta.
Bortskurna
Fisken som odlas - röding och regnbåge - är först i Miekojärvi alternativt Gallejaur och när den blivit lite större placeras den i Piteå.
Fisken säljs så småningom till sportfiskenäringen och som matfisk.
Det var på måndagsmorgonen som en anställd upptäckte att de två kassarna närmast bryggan inte såg ut som de skulle:
Garnen var bortskurna och hade sjunkit till botten alternativt förts bort med strömmarna.
Det innebär att flera hundratusentals odlade fiskar släppts ut i det fria vattnet.
Kort senare visade det sig att alla fem kassar i Miekojärvi förstörts, garnen hade skurits bort från varje ring.
Ett arbete som må ha tagit sin tid. Det är 70 meter garn runt om varje ring, alltså totalt 350 meter garn.
Förövarna har också gett sig på en båt, en båtmotor och en traktor som finns i området.
All fisk i Gallejaur har också släppts ut från sina burar.
Micael Granström säger att han inledningsvis trodde att det handladeom skadegörelse, men att han nu tror att det är ett attentat.
Aktivister
Att det är någon form av djurrättsaktivister som agerat, kanske i tron att de gör fiskarna gott när de befriar dem.
- Den odlade fisken kan inte klara sig själv. Den är van att bli matad och i den här sjön finns inte tillräckligt med föda för all fisk som nu finns här. Risken är uppenbar att den minsta odlade fisken (de minsta väger cirka 70 gram, de största fem kilo) blir uppäten av den vilda fisken, säger Micael Granström, som har utlyst en belöning på 50 000 kronor till den eller de som kan ge tips som leder till att förövarna grips "och hamnar bakom lås och bom där de hör hemma".
Spolierat
Andreas Broman är fiskekonsulent vid länsstyrelsen. Han säger att Micael Granström har fått tillstånd att stänga av södra delen av sjön - utloppet, små tillflöden och sunden - för att begränsa spridningen av den odlade fisken och samtidigt fiska för att få upp så mycket som möjligt och där är förhoppningen att fiskeintresserade ska höra av sig och vilja hjälpa till.
- Jag känner stor frustration, uppgivenhet... Det här är vad familjen jobbat för i 30 år och allt är i ett slag spolierat, säger Micael Granström som tillägger att de är väl försäkrade.
Polisen har fått tips om iakttagelseri området. Bevakningskamerorna kan möjligen också hjälpa till i jakten på förövarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om