Anledningen till missnöjet är ett beslut av kommunstyrelsen från i måndags om att gå ut med en intresseförfrågan kring ett nytt särskilt boende i Överkalix. Via den söker man en hyresvärd som även ska fungera som byggherre.
– Men det är ett spel för gallerierna. Intresseförfrågan är så snävt utformad att bara landstinget kan komma i fråga. Det är tveksamt om det överhuvudtaget är lagligt, säger Niclas Hökfors.
Bakgrunden är planerna på att göra om delar av hälsocentralen till ett nytt äldreboende. Ett förslag som väcktes av Överkalix framtid i våras och innebar att lokalägaren landstinget skulle stå för byggnationerna medan Överkalix kommun skulle hyra utrymmena. I höstas sköts dock beslutet upp för att ett bredare underlag skulle tas fram. Tidigare hade stark kritik bland annat riktats mot placeringen på Tallvik utanför centrumkärnan.
– Nu vill man skynda sig att ta beslut så att det inte blir en valfråga, säger Niclas Hökfors.
Det som pekar mot detta är enligt honom att det i intresseförfrågan exempelvis framgår att byggstarten ”bör kunna ske barmarkstiden 2017”.
– Det är bara kommunen och landstingets tomter som redan är planerade för den här typen av verksamhet. Ska andra tomter kunna komma ifråga tar planarbetet ett år, säger Niclas Hökfors.
Andra favörer för landstinget menar han är att intresseförfrågan utformats att gälla 70-80 boendeplatser – och att enbart landstinget kan räkna in de 36 platser som redan hyrs ut till kommunen på Tallviksgården och alltså inte omfattas av någon nybyggnationskostnad.
– Ett krav är också att lokaliseringen ska vara i nära anslutning till den befintliga hälsocentralen, säger Niclas Hökfors som efterlyser en utredning om en ombyggnation av kommunens egna lokaler på Brännagården, och samtidigt flaggar för att oppositionen ska jobba för en lokal folkomröstning om äldreboendets placering.
Från Överkalix framtid säger kommunalrådet Sarah Karlsson (C) att något beslut inte ska hastas fram och att intresseförfrågan inte har gjorts ”smal”.
– Det är en bedömning som socialdemokraterna gör. Facit har vi när vi ser antalet svar. Vi hoppas på flera intresseanmälningar för att få till en bra lösning.
Om antalet boendeplatser säger hon att de baserats på befolkningsprognoser och vårdtyngdsmätningar:
– Närheten till vård är bara en målsättning – inget krav.
Sarah Karlsson poängterar att intresseförfrågan är en del i utredningsarbetet:
– Socialdemokraterna agerar som om beslutet byggs på den. Men den är bara en del. När vi tar beslut om vi ska bygga nytt eller bygga om ska alla delar följa med.