Det var vid 15.40-tiden på måndagen som Ruben Engström och hans särbo Alva Enbom kom körande norrifrån och skulle passera korsningen Skolgatan – Brännabergsvägen i Överkalix. Korsningen var helt översvämmad av det höga vattenflödena på grund av vårfloden.
– Vi kommer fram till korsningen vid Brännabergsvägen och där är det fullt med vatten. Det är som en sjö. Det kör en bil framför och då tänker jag att där kan väl också jag köra. När jag kör så är det mycket mer vatten än man kunde se och det fanns ingen markering var vägen var. Plötsligt kommer en våg och slår upp på bilen som då börjar hacka och gå dåligt. Så stannar bilen och det var vatten runt bilen, berättar Ruben Engström.
Han hade kommit igenom det värsta vattnet som nu var cirka fem centimeter djupt.
– Där står vi och motorn startar inte. Vi kommer ingen vart.
Särbon som är med i bilen är nyopererad och kan inte gå ur bilen så de blir sittande där, men så dyker hjälpen upp.
– Då kommer en kompis som hoppar ur sin bil och han är så stark att han skjuter bilen upp dit där det är torrt, för man kan inte släppa ut en kvinna i vattnet på kryckor. Det går ju bara inte, säger han.
Senare får Ruben Engström bogsering hem och en bilmekaniker gör en första besiktning.
– Det har kommit vatten in i motorn. Mest troligt genom luftintaget. Motorn är helt körd och mest troligt helt förstörd, säger han till Ruben Engström.
Fredrik Olofsson är underhållschef vid Trafikverket i Luleå. Han berättar att varningsskyltar om allmän fara och nedsatt hastighet sattes upp redan på förmiddagen då det redan då var högt vattenstånd.
– Vi gör så i ett första steg. Det går ju att köra trots att det är vatten på vägen. Vi sätter ner hastigheten för att det är farligt om någon kommer med hög hastighet. Nackdelen med skyltar är att man inte alltid ser dem. Så är det tyvärr, säger han.
När stängde ni vägen?
– Jag fick det till mig att man bestämde att stänga av vägen vid halvfyratiden och då stängdes den av strax efter fyra, säger Fredrik Olofsson.
Vem bär ansvar för att hans bil verkar ha förstörts?
– Man kan alltid lämna in en skadeanmälan så behandlar vi den individuellt. Vi måste ha en formell process att behandla skadeanmälningar för att kunna betala ut ersättning, säger Fredrik Olofsson, Trafikverket.