Enligt honom fick historien sin upprinnelse i fjol höstas. Tekniska avdelningen, som normalt inte har medel tillsatta för den här typen av utgifter, hade då lite pengar. Och en lokal entreprenör anlitades för att gallra och ”snygga upp” ett område i byn Grelsbyn.
– Virket och veden som kom ut såldes sedan enligt skogsbolagens prislista. Men jag kan säga att tjänsten kostade mer än vad vi fick betalt för virket, säger Rune Ekholm.
Samtidigt hörde nöjda kommuninvånare snabbt av sig via samtal och medborgarförslag med önskemål om fler röjningar. Så när en annan entreprenör i våras erbjöd ett ”nollavtal” som inte krävde att några nya pengar skaffades fram beslöt sig kommunens tjänstemän för att slå till:
– Entreprenören sa att de kan röja, gallra och laga i ordning området mot att de får ta virket och veden. Det som flisades skulle gå till kommunens värmeverk. Vi trodde att det var en bra lösning för alla medborgare. Det klagas ju på att det växer igen, säger Rune Ekholm.
Men när avverkningen startade på det första av de tre överenskomna områdena i Grelsbyn, på Tallvik, och intill strandpromenaden i Bränna väcktes ett missnöje. Enligt Rune Ekholm främst från annat entreprenörshåll:
– Vissa anser att den nuvarande entreprenören har tjänat på att ta virket och veden som kom ut. Därför har man känt sig förfördelad. Man har också vänt sig till politiken. Så vid allmänna utskottets senaste möte berättade jag att vi utgått från förra årets erfarenheter och inte har gjort fel enligt lagen om offentlig upphandling, då gränsen för direktupphandling ligger på 700 000 kronor.
Ekholm tillägger att han med facit på hand ändå ser det som att fler borde ha tillfrågats:
– Men sedan är problematiken att det här inte är helt lätt att upphandla så att alla räknar på samma sak.
Något exakt värde på det uttagna, flisade virket säger sig tekniska chefen inte kunna ge då annan flis samtidigt sålts av entreprenören till värmeverket. Arealerna beskriver han som ”inte så jättestora” och, sammantaget, jämförbara med området som avverkades ifjol.
– Men ett problem är att man börjat på det kanske mest gynnsamma området, och att allt arbete med röjning och bortkörning som ska göras till hösten ännu inte syns, säger Rune Ekholm.
Från experthåll säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid juridiska institutionen vid Uppsala universitet:
–Om man ska vara lite smågrinig kan man säga att även om kommunen direktupphandlar under tröskelvärdet ska man göra en marknadsundersökning och till exempel begära in tre anbud.
Kommunen hänvisar till att en tydlig upphandling hade varit svår att få till...
– Ja du, ibland är det ju svårt. Men det låter som ett kraftfullt underkännande av skogsbrukarna i Norrland.
Allvarlighetsgrad?
– Under gränsen är det inte så allvarligt. Reglerna finns ju för att man inte ska gynna en person utan att alla som vill ska kunna lägga anbud. Men jag tror inte konkurrensverket kommer att lyfta på ändan, säger Olle Lundin.
Entreprenören Wictor Larsson som är den som utför arbetet åt kommunen genom sitt företag Wictor´s Energi AB säger:
– Vi har ett avtal med kommunen och det är det som följs.